Brommatjejerna är bäst i världen på att dansa disco

Dansgruppen Mix är bäst i världen på discodans. Från vänster: Maja Tegesjö, Ina Jared, Tina Karlsson, Wilma Vernersson, Filippa Ahlberg, Sofia Borgström.
Dansgruppen Mix är bäst i världen på discodans. Från vänster: Maja Tegesjö, Ina Jared, Tina Karlsson, Wilma Vernersson, Filippa Ahlberg, Sofia Borgström.
Dansgruppen Mix från Bromma är just nu bäst i världen på discodans.
Tjejgänget tog nyligen hem guldet när VM arrangerades i Örebro.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Sofia Borgström, en av dansarna.

Efter månader av slit, svett och otaliga timmar i danslokalerna vid Kindahls dansakademi i Bromma kan nu dansgruppen ”Mix” stoltsera som världens bästa i discodans för juniorer. För Brommatjejerna, vars segerfacit exploderat de senaste åren (EM-guld, VM-brons) fick stå högst på prispallen när VM avgjordes i Örebro i förra veckan.

– Vi blev chockade först, men det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Sofia Borgström.

Gruppen består av 7 tjejer i ålder 14-15 år, de flesta från Bromma, och tillsammans har de övat i tid och otid för att nå bästa resultat. Något de nu alltså lyckats med.

– Det är så skönt att all den träning vi lagt ner äntligen har gett resultat. Vi dansar minst sju pass i veckan och är här i princip varje dag, säger Ina Jared.

Vägen till VM-guldet har varit lång, och tjejerna kvalificerade sig till finalen först efter att ha vunnit både regionala och nationella deltävlingar i Sverige. Vid VM i Örebro stod de som segrare efter att kämpat mot 29 lag från 18 länder.

 

 

Trots att VM-guldet just bärgats är tjejernas sikte redan inställt på mästerskapen nästa år. Då tar de nämligen det stora klivet från juniorklasserna upp till vuxenklasserna. Men även där ska det bli guld, säger de.

Hur länge tänker ni fortsätta med dansen?

– Vi vill hålla på så länge våra kroppar orkar, tills vi dör, säger Ina Jared med ett skratt.

– Men först ska vi vinna en vuxenklass, säger hon.

Nästa år väntar både VM i Tjeckien och EM i Vitryssland.