ANNONS

Guld och brons i USM för Norrort Basket

Guldjubel Norrort Basket
Guldjubel I Norrköping för Norrort Baskets lag i HU17.
Norrort Basket
I DU 17 föll Norrort Basket i semi, men reste sig och vann bronsmatchen på söndagen.
Norrort Basket hade två lag i Final Four, slutspelet i USM som avgjordes i Norrköping i helgen. Båda fick medalj med sig hem till Norrort – brons för DU17 och guld för HU17.
ANNONS

– Vi vinner SM guld genom att vi är ett LAG där vi alla litar på varandra. Genom att rulla runt på samtliga spelare så mycket som möjligt under matcherna så gör vi konditionen till en faktor, säger Hans Sanne, coach i Norrort Basket HU17.
Killarna gick till final via seger med 61–55 i semi mot AIK Basket på lördagen. Norrort Basket låg under med 27–29 efter halva matchen, men vann tredje quartern med 18–13 och kunde sedan hålla undan i fjärde.

Final mot Norrköping

– AIK är alltid svårspelade men vi vann den matchen på grund av vår spelfilosofi, byta femmor och fokus på försvar, säger Hans Sanne.
I söndagens final mot Norrköping Dolphins, som alltså spelade på hemmaplan, var Norrort Basket starkast och tog hem guldet efter seger med 96–92. Men det satt långt inne, och återigen blev konditionen – och taktiken att fördela speltiden på många spelare – utslagsgivande.

Underläge inför sista quartern

Norrort Basket låg under med tio poäng inför sista quartern, men lyckades äta sig ikapp och låg under med 74–76 med sju sekunder kvar.
– Vi tar en Timeout och får då flytta vårt inkast upp på Norrköpings planhalva. Vi pratar igenom och ritar upp ett spel som går ut på att vi ska få en fri layup. Planen fungerar perfekt och vi sätter bollen till 76–76, säger Hans Sanne.
I förlängningen var Norrort Basket piggast och kunde gå ifrån till seger med 96–92, och SM-guld.

”Vet att de gör sitt yttersta”

– Spelarna vet att de har sina minuter oavsett hur de spelar vilket gör att de känner sig trygga med att våga vinna. De blir inte utbytta om de gör ett misstag. Vi har verkligen präntat in att vi under träningar vill se många misstag för då vet jag som head coach att de kliver utanför sin ”comfort zone” och försöker bli bättre. Samma gäller på planen under en match. Visst, de gör misstag men jag vet att de då gör sitt yttersta och då begär jag inget mer av dem, säger Hans Sanne.

Brons för Norrort Basket i DU17

För tjejerna i DU17 gick det inte lika bra i semifinalen, där även de mötte AIK Basket, då de föll med 57–63. De lyckades dock repa mot och resa sig till bronsmatchen i söndags, där de besegrade Södertälje BBK med 62–59.

ANNONS