EM-brons till Stockholmsfäktaren från Aspudden

EM-brons för Elvira Mårtensson.
EM-brons för Elvira Mårtensson.
Fäktningspisten på junior-EM i Italien var inget som fick 19-åriga Elvira Mårtensson att darra. Numera är hon svensk EM-bronsmedaljör.

I ett 20-gradigt varmt Italien pågår just nu junior-EM i fäktning. Ett av Sverigehoppen inför mästerskapet var Stockholmsfäktaren Elvira Mårtensson. Efter förra årets mästerskap fick hon åka hem med en bronsmedalj. I år upprepade hon samma prestation.

– Det kändes bra med tanke på mina förutsättningar, men hade jag haft en lite bättre plan i sista matchen hade jag troligtvis vunnit, säger Stockholmsfäktaren.

Föll i semifinalen

Torsdagens tävling satte verkligen 19-åringen på prov. Samtliga matcher i gruppspelet blev långa och gick till 15 poäng. I direktelemineringen slog hon sedan brittiskan Laura Sheffield och bronsmedaljen var ett faktum. Det var i semifinalen mot ryskan Evgenyia Zharkova som Elvira Mårtensson hade velat ha en bättre plan. 

 – Gruppspelsmatcherna var typiska mästerskapsmatcher och många var försiktiga. I semifinalen gick det lite för snabbt. Hon fick ett övertag ganska snabbt och när jag väl kom tillbaka var det för sent.

Elvira Mårtensson tog EM-brons och är nu klar för junior-VM i Polen.

19-åriga Elvira Mårtensson har ett tufft år bakom sig och har tvingats kämpa både psykiskt och fysiskt för att vara där hon är idag. Bronsmedaljen under torsdagens tävling vägde därför extra tungt.

– Jag har jobbat hårt under flera veckor för den här medaljen. Det känns skönt att träningen gett resultat.

Elva på världsrankingen

I och med placeringen är Elvira Mårtensson klar för junior-VM i Polen i mitten av april. Mästerskapet blir 19-åringens sista innan seniorkarriären tar över.

– Jag var tvungen att prestera här i Italien för att få en plats på VM. Nu när jag fått den ska jag se till att ta tillvara på den, säger Elvira Mårtensson som nu har en elfteplacering på juniorvärldsrankingen i värja.