Brottningen går i släkten

Molly, Richard och Ceasar Richthoff bygger vidare på kampsportandet i släktträdet.
Molly, Richard och Ceasar Richthoff bygger vidare på kampsportandet i släktträdet.
Det började med Xbox-spel i amerikansk wrestling.

I dag brottas syskonen Molly och Ceasar Richthoff, liksom i 1900-talets begynnelse deras framgångsrike farfars mammas farbror.

Vallentuna är inget brottarfäste, det blev familjen Richthoff varse för ett år sedan när Ceasar, 9, undrade hur han skulle göra för att bli bra i amerikansk wrestling.

– Han såg det på tv-spel. Jag svarade att han kunde börja med att träna gymnastik, dans eller brottning, säger pappa Richard Richthoff.

Sedan dess tillhör familjen en skara Vallentunabor som pendlar till Vilunda kampsportcenter, Väsby brottningsklubbs hemvist.

När Ceasar börjat satt systern Molly en kväll oengagerat med på läktaren. Några flickor gick av mattan och fram till henne och undrade om hon ville börja.

– Jag tyckte att det var en killsport, men det är roligt.

Hon är inte ensam, det är över 30 brottare på mattan när Mitt i Vallentuna Steget gästar.

Från Vallentuna kommer ocksåMadeleine Eriksson, 18 (tog brons i senaste JSM), Anton Valapuro, 15 (tog brons i senaste USM) och Linus Valapuro, 9.

Klubbens tillväxt beror inte minst på att allt fler flickor lockas hit. Och Molly har kompisar som i alla fall tänkt tanken att börja.

– De tycker att det är coolt.

I höst hoppas mamma Cecilia kunna gå sin första match.

Som små fick barnen sitta eller ligga invid mattkanten när Richard Richthoff tränade MMA. Klubben han startade 1999 i Mariefred, Ceasar MMA, fick senare sonen ärva namnet efter.

– Kampsport ligger i släkten, säger han med ett leende och påpekar att även hustruns bortgångne pappa, Hans Medin, var en framträdande brottare.

– Han hade gillat att se oss i dag, säger Cecilia. Och han skulle ha förvånats över att även jag tränar, jag var helt ointresserad som barn.

Richard har en SM-titel i MMA från 2002, hans pappa Roger tog på sin tid SM-medalj i boxning.

Men släktens kampsportande går mycket längre tillbaka än så. Johan Richthoff var pionjär inom svensk fristilsbrottning. 1928 och 1932 vann han två OS-guld och däremellan fick han Svenska Dagbladets bragdmedalj 1930. Han var dessutom över i USA och gick proffsmatcher i en våldsam, mindre rumsren, art av brottning.

Brottning är, enligt Richards synsätt, grunden för många kampsporter. Och det har på kort tid hänt saker inom brottningsförbundet.

Fristil har fått högre §status och i maj ska Väsby BK arrangera SM i grenen. Klubben har anlitat tränaren Kim Frelin, som dessutom är förbundskapten för svenska landslaget i fristil till 2016. Då ska en svensk herrbrottare vara uttagen till OS, är tanken. 2020 ska en svensk brottare ta OS-medalj.

Flickor tävlar bara i fristil, medan traditionen sedan många år är att svenska herrarna brottas i grekisk-romersk stil. Senast en svensk tog OS-medalj i fristil var 1972.

Kan då Ceasar vara banbrytaren? Förvisso är han 18 till OS 2020. 2028, exakt 100 år efter Johan Richthoffs första OS-guld, skulle sitta snyggare.

Riktigt så utstakad är lyckligtvis ingen karriär. Ceasar är trött och mättar sig med en hamburgare samtidigt som systern Molly inleder extraträning med Väsbys seniorer.

Han är inte ett dugg avundsjuk på henne, men tycker att brottning är roligt. Tanken på wrestling har han inte helt förkastat, men vad han allra helst vill bli är glasklart.

– Fotbollsproffs. I Barcelona.

Fakta

Syskonen fyller år om två veckor

Namn: Ceasar Richthoff.

Ålder: 10 år om två veckor.

Bor: Vallentuna.

Klubb: Väsby BK och Vallentuna BK (fotboll).

Namn: Molly Richthoff.

Ålder: 14 år om två veckor.

Bor: Vallentuna.

Klubb: Väsby BK .