Min lokala hjälte

Brutal utmaning för de tuffaste löparna

Nya lopp poppar upp som svampar ur jorden i stan. Men inget hittills liknar Tough Viking. I september 2013 går loppet på Gärdet – 12 kilometer med 15 brutala hinder som isbad, lergator och taggtråd.

– Det finns så många lopp nu, och det kommer nya hela tiden. Det här är lite av en reaktion på det. Det är inget fel med de loppen, men jag ville ta det vidare, göra något annorlunda. Det här blir en verklig utmaning, säger David Klint som ligger bakom Tough Viking.

Han står på parkeringen vid Sjöhistoriska museet och blickar norrut.

Gärdet på andra sidan Djurgårdsbrunnsvägen ligger öde så när som på ett par hundar som rastas och några betande hästar i en hage uppe vid Greve von Essens väg.

Den 1 september nästa år kommer vyn från museet att vara en helt annan.

– Det är nästan svårt att tänka sig nu, men hela Gärdet här kommer att bli som en stor arena. Lite som en bana för motocross eller enduro. Det ska bli en folkfest. En tuff folkfest.

Inspirationen kommer från så kallade ”obstacle races” som har blivit populära i England och USA där de hittills har haft över 500 000 deltagare.

– Men där försvinner banan ofta in i skogen. Här går den fram och tillbaka över gärdet. Allt blir väldigt synligt. Härifrån där vi står nu kommer man att se åtta av hindren.

David Klint har själv testat ett lopp utanför New York. Och han har tidigare genomfört flera stora arrangemang eftersom han driver en egen eventbyrå. Att på egen hand starta ett liknande lopp i Stockholm kändes därför närmast naturligt, förklarar han. Och han tror att tiden är mogen.

– Många sitter i kostym på kontor och vill ha rejäla fysiska utmaningar på fritiden. Jag hoppas på minst ett par tusen deltagare första året.

Experter inom svenska försvaret har hjälpt till med utformningen av hindren. Några liknar dem som används på hinderbanan i militär femkamp, en sådan som finns i Karlberg, andra är betydligt mer skräckinjagande.

Banan är inte slutgiltigt spikad, men i planerna finns en istank – en container fylld med isvatten med balkar vid ytan som man måste dyka under – som allra första hinder.

Mot slutet finns en liknande container, men fylld med lera. Och på upploppet passeras elhindret, där deltagarna får stötar på 10 000 volt.

– Det gör ganska ont faktiskt. Vi undanber oss att folk med hjärtbesvär anmäler sig, säger David Klint.

Du är inte rädd att de allra värsta hindren, som elstötatrna, är för tuffa så att de avskräcker folk?

– Nej, jag tror att det är bra med sådana hinder. I allra värsta fall kan man väl tänka sig att man får hoppa över det hindret. Men det vill man inte göra. Har man kommit så långt så vill man klara sista hindret också och ta sig i mål som en riktig hjälte.