Bullerbråket kan slå hårt mot Boo FF

Det är full fart på Boovallen när fotbollsskolans elever fyller de två planerna.
Det är full fart på Boovallen när fotbollsskolans elever fyller de två planerna.
Liv Sahlberg och Henrik Fischer oroas av förslaget att minska träningstiderna för Boo FF.
Liv Sahlberg och Henrik Fischer oroas av förslaget att minska träningstiderna för Boo FF.
Den 30 augusti kan ett dråpslag utdelas mot Boo FF. Då tas ett kommunalt beslut som i värsta fall innebär att föreningen blir av med träningstider på Boovallen.
– Det får i så fall allvarliga konsekvenser, säger klubbchefen Liv Sahlberg. Vi skulle tvingas tacka nej till barn som vill börja spela fotboll hos oss.

Solen strålar över Boovallen när närmare 300 barn i åldrarna 7-12 år har fotbollsskola på de två konstgräsplanerna. Det stojas och skojas, men de unga instruktörerna från arrangörsklubben Boo FF har bra koll och ser till att allt flyter som det ska.

Många föräldrar står bredvid planerna och njuter av värmen medan barnen tränar.

Men det är inte alla som uppskattar den ibland högljudda verksamheten på Boovallen. Ett antal personer som bor nära arenan har klagat på höga ljudnivåer när det spelas fotboll på arenan.

2015 resulterade klagomålen i att hemmaklubben Boo FF inte fick bedriva verksamhet efter klockan 22.

– Det drabbade egentligen inte oss utan framför allt de kids som spelar spontanfotboll på grusplanen, säger ordföranden Henrik Fischer.

I väntan på domen

Men nu kan Boo FF drabbas, och det hårt. Den 30 augusti sammanträder Nacka kommuns miljö- och stadsbyggnadsnämnd. På dagordningen finns frågan om Boo FF ska få behålla nuvarande träningstider eller inte.

Ett tjänstemannaförslag innehåller rekommendationen att minska tiderna rejält. Om förslaget går igenom i nämnden innebär tidsbegränsningarna att Boo FF får tillgång till arenan vardagar klockan 08.00-21.30 och lördagar, söndagar och helgdagar 10-17.30.

– Man verkar inte förstå vilka konsekvenser detta skulle få, säger Liv Sahlberg, klubbchef i Boo FF. Vi skulle tvingas tacka nej till många barn i 6-7-årsåldern som vill börja spela fotboll hos oss. Hur ska vi kunna selektera, ska vi lotta om vilka barn som får vara med?

Boo FF största tjejklubben

Boo FF är en kraftigt växande klubb med 2 700 aktiva i alla åldrar och finns därmed bland de fem största barn- och ungdomsföreningarna i landet. Var tredje spelare är tjej och det gör Boo FF till den största fotbollsföreningen i Sverige om man räknar aktiva tjejer i åldrarna 7-12 år.

Boovallen räcker inte till för alla lag. Klubben har verksamhet på flera andra ställen i kommunen, exempelvis Myrsjö IP, Orminge BP, Skuru IP, Björknäs IP och Tollare IP.

Om nämndbeslutet innebär nedskärningar av träningstiderna på Boovallen innebär det att många matcher måste flyttas.

– Det handlar i så fall om drygt 200 matcher per år, säger Henrik Fischer. Det skulle inte fungera eftersom planbristen är stor i kommunen.

Bullerplank en lösning

Henrik Fischer är väl medveten om att ljudnivån kan vara hög på Boovallen, speciellt när det är seniormatcher med mycket publik.

– Det skriks så klart när det blir mål. Men vi är måna om att följa reglerna och har haft flera möten med grannarna och kommunen. Vi respekterar grannarnas åsikter.

Mätningar har gjorts som visar att ljudnivån ibland ligger över tillåtna gränsvärden. Henrik Fischer inser att något måste göras.

– Men att begränsa våra tider på Boovallen är inte lösningen, ljudnivån minskar ju inte för att man skär ner på tiderna. Jag tycker att kommunen i stället ska bygga ljudskydd, gärna plank, och kanske också bullervallar.