Seger för fotbollen i striden om Boovallen

Boovallen används flitigt av Boo FF, här har klubben fotbollsskola för 7–12-årinhgar.
Boovallen används flitigt av Boo FF, här har klubben fotbollsskola för 7–12-årinhgar.
Ett bullerskydd ska byggas vid Boovallen för att de som bor vid fotbollsplanen ska störas mindre. Däremot begränsas inte tiderna för fotbollsspel. Det beslutade miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka på onsdagseftermiddagen – ett besked som väcker lättnad och glädje hos hemmaklubben Boo FF.

– Ja, kommunen har tagit ett fantastiskt beslut för Boovallen och för barn och ungdomar som spelar fotboll, säger Henrik Fischer, ordförande i Boo FF.

Redan 2015 gjorde klagomål från Boovallens grannar att hemmaklubben Boo FF inte fick använda planen efter klockan 22.

Klagomålen fortsatte

Men synpunkterna på höga ljud vid matcher och träningar fortsatte. Enligt mark- och miljödomstolen ska fotbollsspel jämställas med buller från exempelvis industri och ett tjänstemannaförslag till miljö- och stadsbyggnadsnämnden innebar ytterligare minskningar av fotbollstiderna.

Boo FF reagerade starkt mot förslaget som man ansåg skulle få ”allvarliga konsekvenser” både för klubbens verksamhet och för unga som spelar spontanfotboll på planen.

Oro inom fotbollen

Klubbens ordförande Henrik Fischer önskade att bullerplank skulle byggas i stället, och såväl Svenska Fotbollförbundet som Stockholms Fotbollsförbundet engagerade sig i frågan då de uttryckte oro för att ett för fotbollen negativt beslut skulle bli prejudicerande och gälla för hela landet.

I dag kom alltså avgörandet i miljö- och stadsbyggnadsnämnden och det blev en seger för fotbollen då tiderna för fotbollsspel inte begränsas.

Beslutet innebär att fotboll får spelas på Boovallen klockan 16.00–21.30 på vardagar och klockan 9.00–20.00 på helger, vilket i praktiken innebär att tiderna på helgerna i stället utökas förklarar Henrik Fischer.

Utmanar lagstiftningen

– Vi vill inte jämställa ljud från fotbollsspel med buller från industri eller trafik. Tusentals barn och unga använder Boovallen varje vecka. En större förändring än den vi gör nu skulle inte stå i proportion till konsekvenserna för dem. På så sätt utmanar vi lagstiftningen och ger rimliga speltider, säger Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Med det menar hon att Nacka kommun går emot mark- och miljödomstolen. Det är också det enda orosmomentet just nu, enligt Henrik Fischer.

– Vi är jättepositiva till beslutet, att kommunen utmanar lagstiftningen, men vi ser det som en delseger för det är klart att beslutet kan överklagas, säger han.