Byggde dojon med sina egna händer

Utan hårt ideellt arbete av sensei Mikael Lundström och karatepappan Daniel Wernström hade Botkyrka Shukokai KK inte fått sin fina klubblokal.
Utan hårt ideellt arbete av sensei Mikael Lundström och karatepappan Daniel Wernström hade Botkyrka Shukokai KK inte fått sin fina klubblokal.
Efter femton års kamp fick Botkyrka Shukokai Karate äntligen sin nya hemvist i höstas. Sensei Mikael Lundströms dröm blev sann. Tack vare idrottslyftet och två fantastiska filurer.

Pokalerna som tidigare var intryckta i ett förråd blänker uppe på hyllorna. Tavlan på japanen Soke Kimura som grundade shukokai-stilen intar hedersplatsen på väggen. Karateföräldrarna som väntar på barnen som tränar inne i den nya dojon flockas runt kaféborden.

– Man får nypa sig i armen. Är det verkligen sant, säger sensei Micke Lundström som startade Botkyrka Shukokai Karate i ett skyddsrum i Lövholmen för 26 år sedan.

– En samlingspunkt är något vi verkligen längtat efter. Nu håller lokalerna samma höga kvalitet som verksamheten i övrigt.

In kommer instruktören Daniel Wernström med döttrarna Felicia, 10, och Filippa, 12.

Den nya lokalen är ett jättelyft jämfört med den gamla dojon en våning upp, som klubben alltjämt disponerar några timmar i veckan, tycker trion.

– Det är skönt att slippa trängas med handbollsspelarna, säger Felicia.

Många tror att kommunen stått för hela bygget, menar Micke Lundström. Men kommunen har bara byggt skalet, satt in ventilation och värme. Allt invändigt arbete Daniel Wernström och en annan karatepappa tillika instruktör, Rune Smeij, gjort.

– Jag var här på dagarna och instruerade på kvällarna. Daniel bodde här under två månader, spacklade och målade. Rune gjorde snickerierna. De är fantastiska filurer, det hade aldrig gått utan dem, säger Micke Lundström.

Omkring 350 timmars arbete uppskattar Daniel Wernström att han har lagt ned. Timmar som kunde ha debiterats i den egna målerifirman.

– Kidsen ska ha någonstans att vara, säger han.

Micke Lundström har drömt om träningslokalen i 15 år, och ungefär lika länge tjatat på kommunen.

– Många gånger har jag tänkt ”vad håller jag på med?”. Nu är jag så jäkla stolt.

En central del i nystarten är det han kallar ”en skola för livet”. I en allt stökigare värld står Botkyrka Shukokai för vett och etikett. Eleverna ska buga när de går in i dojon, hålla rent omkring sig.

– Man kommer långt i livet bara genom att vara artig och trevlig. Det är något alla kan ta till sig. Hit väljer man att komma. Vi kan utnyttja det. Vill man vara här gäller vissa regler, säger Micke Lundström.

”Daniel bodde här under två månader, spacklade och målade. Rune gjorde snickerierna. De är fantastiska filurer.”

sensei mikael lundström

Fakta

En halv miljon från Idrottslyftet

Botkyrka Shukokai karates nya hemvist invigdes i höstas.

Den 180 kvadratmeter stora dojon får ett kafé på 55 kvadrat.

Träningslokalen, som ligger under den nybyggda läktaren i idrottshuset i Tumba, har finansierats av Botkyrka kommun, Idrottslyftet och klubben.

Idrottslyftets bidrag på 500 000 kronor har gått till inredning.

Karateklubben hyr lokalen av kommunen.