ANNONS

Bygget av multihallen skjuts fram – projektet blir för dyrt

idrottsanläggning Sundbyberg multihall
Multihallen kan fortfarande bli av, eller delas upp i olika anläggningar vilket skulle bli billigare.
Tanken var att bygget av den nya multihallen på Sundbybergs IP skulle påbörjas i höst.
Nu skjuts planerna fram eftersom bygget av hallen dragit i väg ekonomiskt.
ANNONS

Bygget av den tre våningar höga multihallen beräknades från början kosta mellan 400-450 miljoner. Men kalkylen har dragit i väg och summan ser nu ut att landa på 650-700 miljoner.

Samtidigt går kommunen 64 miljoner back. Därför har man bestämt sig för att skjuta fram byggplanerna.

Att bygga hallen nu är inte ekonomiskt försvarbart.

Johan Storåkers

– Att bygga hallen nu är inte ekonomiskt försvarbart, när kalkylerna ser ut som de gör kan vi inte bara köra på rakt fram. I stället fortsätter vi att vända på alla stenar och tittar på olika alternativ både geografiskt och om vi behöver alla anläggningar samlade, eller om det går att dela upp dem, säger Johan Storåkers, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Varför har det blivit så mycket dyrare?

– Delvis har bättre beräkningar kunnat göras efter hand vilket gett en mer realistisk bild. Vi ser nu över alla delar – både investeringar, drift, ägande och bostadsbyggande för att finansiera bygget.

På bild Johan Storåkers (L)

”Det är akut att få fram nya idrottsanläggningar”, säger Johan Storåkers (L). Högst på listan ligger en ishall i och med att Tulehallen är i så dåligt skick. Foto: Anna Z Ek

Att dela upp anläggningarna skulle bli billigare enligt Johan Storåkers.

ANNONS

– Hockey och curling behöver hallar, men åretruntplanen för fotboll,  som var tänkt på översta våningen,  skulle gå att lösa genom en hall, genom värmeslingor i marken som på Skytteholm, eller genom ett ballongtält under delar av året, säger han.

Tanken på en multihall lever dock fortfarande enligt Johan Storåkers.

– Alternativet att bygga på IP finns absolut fortfarande med i tanken, säger han.

Tulehallen

Kommunen kikar även på om anläggningarna skulle kunna placeras någon annanstans, som till exempel i Ör, enligt Johan Storåkers.

Samtidigt är Tulehallen i ett risigt skick, och behovet av nya ishallar är stort.

Tankar finns därför på att bygga enbart en ny ishall. Men när det skulle kunna ske är oklart.

Det är akut att få fram nya idrottsanläggningar.

Johan Storåkers

– Jag kan inte uttal mig om en tidsplan. Men jag vet att det är akut att få fram nya idrottsanläggningar och att Sundbybergs idrottsallians (en sammanslutning av samtliga idrottsföreningar med verksamhet inom Sundbyberg) gärna skulle se dem samlade. Deras första prio är en ishall, vilket jag förstår i och med att Tulehallen i princip är fallfärdig, säger Johan Storåkers.

Vänsterpartiet flaggade redan i mars för att man borde börja kika på alternativa platser för en multihall, och att bygget såg ut att bli mycket dyrare än beräknat.

Moisés Ubeira (V), oppositionsråd och vice gruppledare för Vänsterpartiet lade då ett ledamotsinitiativ på Kultur- och fritidsnämndens sammanträde där han förklarar att partiet varit positiva till bygget av hallen, men ifrågasatt placeringen på Sundbybergs IP, och nya bostäder så nära naturreservatet.

Han yrkade då på att Kultur- och fritidsnämnden skulle ta fram alternativa lösningar för hallen och se över alternativa platser att placera den på, i kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.