ANNONS

Bytet till enduro en succé

Emil Jonsson vann USM överlägset i fjol och kom först i alla deltävlingar utom en, där han föll. Nu tävlar han i 125-kubik och är piskad att vinna hemma i Botkyrka efter att ha nollats i premiären.
Emil Jonsson vann USM överlägset i fjol och kom först i alla deltävlingar utom en, där han föll. Nu tävlar han i 125-kubik och är piskad att vinna hemma i Botkyrka efter att ha nollats i premiären.
Emil Jonsson fick sin första crosscykel när han var tre.

När träningskompisen dog på banan gick han över till enduro. 15 år gammal är han det italienska stallet Team Fantics stora framtidsnamn.
ANNONS

2011 var ett kolsvart år i Emil Jonssons motocrossliv. Han drabbades av flera svåra skador. Hjärnskakning, han krossade axeln på EM i Holland och höften under VM i Frankrike efter en vurpa från en klippa.

Sedan dog en kompis på tävlingsbanan.

– Han blev överkörd i samband med starten. Efter det började jag med enduro i stället, säger Emil Jonsson när vi träffas på Botkyrka Motorklubb dagarna före Ungdoms-SM på hemmabanan.

Blev du rädd?

– Nej. Fast det kan ju hända saker. Alla står vid grinden vid starten och så går man omkull och blir överkörd, säger Emil.

Enduro är långt ifrån en ofarlig sport. Det går fort mellan träden i skogen och det är en hel del hopp, men hoppen är inte lika höga och skadorna inte lika allvarliga, menar Emils mamma Annelie Jonsson.

– På något sätt känns det bättre. Det finns varvlopp i enduro också där alla är på samma bana, men oftast kör man själv på så kallade prov i skogen, säger Annelie.

Emil fick sin första crosscykel när han var tre år och körde på bana vid fyra.

– De var så små och de flög så långt. Usch jag tyckte att det var läskigt. Jag tycker inte om det nu heller. Har aldrig gjort. Men man är med och stöttar så gott man kan. Sen har det gått väldigt bra i enduro, säger Annelie.

ANNONS

Emil vann Gotland Grand National för ett par år sedan och Ungdoms-SM i 85-kubiksklassen ifjol i överlägsen stil. Vilket gav ett kontrakt med det italienska stallet Team Fantic Sweden.

– Det var jävligt coolt, kul. Jag får mycket stöd med allt, säger Emil.

Men han förväntas även prestera. Han följer ett träningsschema och rapporterar tillbaka till teamet via en träningsdagbok.

Det är löpning och cykling måndag till torsdag, med efterföljande styrketräning för mage och rygg. Fredag är vilodag. Sen är det enduroträning eller tävling lördag och söndag.

Och framtiden är utstakad. Emil tänker flytta till Italien och vinna senior-VM.

– Jag ska bli bättre än Anders Eriksson som vann sju VM, säger han.

Just nu är han Botkyrka Motorklubbs stora ungdomsstjärna och favorit till att ta hem deltävling två av fyra i Ungdoms-SM.

Men premiären på MCK Hallandia utanför Halmstad vill han helst glömma. Han ledde med 40 sekunder inför näst sista varvet, vilket är extremt mycket i enduro, då kylaren sprang läck och han tvingades bryta.

– Det var ingen rolig hemresa kan jag säga. För att ha en chans i SM måste han vinna de tre sista tävlingarna, säger Annelie.

Känner du att du har pressen på dig?

– Nej, inte så jättemycket, det ska bli jättekul. Det är första gången som jag tävlar i enduro på hemmaplan, säger Emil Jonsson.

Jag ska bli bättre än Anders Eriksson som vann sju VM.Emil Jonsson, 15

Fakta

Kontrakt med italienskt stall

Namn: Emil Jonsson.

Ålder: Nyss fyllda 15.

Bor: Nykvarn.

Familj: Mamma Annelie och pappa Thomas.

Sysselsättning: Börjar i 9:an.

Aktuell: Hemmahopp i 125-kubiksklassen i ungdoms-SM i enduro på Hacksjöbanan i Tullinge på lördag.

Mest stolt över: Fjärdeplatsen i UEM i Litauen 2010.

Kuriosa: Älskar att cykla i ramper.

Fakta

100 förare gör upp om SM-titlarna

Botkyrka Motorklubb arrangerar Ungdoms-SM och dam-SM i enduro på Hacksjöbanan i Tullinge på lördag från klockan 9.

Omkring 100 förare är anmälda. Det körs fem klasser, ungdoms-SM 1, 2 och 3, dam-SM och ungdoms-SM för damer.

Tävlingarna omfattar 3 specialprov av varierande längd.

Extremprovet körs på naturligt underlag i backar och över stenar, crossprovet körs på motocrossbanan och enduroprovet körs i skogen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.