ANNONS

Bytte sport i USA – nu kan Mohamed bli proffs

Mohamed Inoussa
Mohammed Inoussa, nr 90, och en lila lagkamrat i Tarleton stoppar motståndarnas anfall.
Mohamed Inoussa har spelat fotboll hela uppväxten hemma i Järfälla. Efter gymnasiet drog han till USA för att studera och spela fotboll. Där värvades den nästan två meter långe 25-åringen snart över till amerikansk fotboll, och nu hägrar ett proffskontrakt efter examen.
ANNONS

– Min tränare här säger att jag har möjligheten att ta en plats i proffsligan. Och det är mitt mål nu. Jag kan själv se att chansen finns, så det vore bara dumt att inte försöka, säger Mohamed Inoussa.

Han har varit hemma i Järfälla över jul och nyår och den nya terminen börjar i dag tisdag.

Tränat under ledigheten

– Ja, klockan 06 ska jag vara på fotbollsplanen. Då gäller det att vara i form. Tränaren ser direkt om du har skött dig under ledigheten eller inte.

Det bör inte vara något problem för Mohamed. Han har hållit igång och tränat, både löpning och styrka, uppemot tre timmar varje dag under tiden han var hemma hos familjen i Järfälla.

Men vi backar några år. Mohamed växte upp i Söderhöjden och spelade fotboll i IFK Viksjö och i Hässelby SK innan hans storebror Matinou Inoussa tog initiativ till att starta den sedan länge insomnade lokala klubben IF Söderhöjden Wasa på nytt.

Lirade i division 6

En ung Mohamed hann spela ett par år i föreningens A-lag i division 6 innan han bestämde sig för att plugga vidare i USA och samtidigt satsa på fotbollen.

Tack vare stöttning från IF Söderhöjden och familjen hade Mohamed lämnat Jakobsbergs gymnasium med bra betyg och han kom in på college i Glendale i Los Angeles. Planen var att göra så bra ifrån sig på fotbollsplanen att han skulle få ett stipendium för sina fortsatta studier.

Karriären vände

Men fotbollen gick inte som planerat, bland annat för att den inte var speciellt prioriterad på skolan. I stället tog Mohameds idrottskarriär en helt ny vändning.

– Coachen i amerikansk fotboll ville att jag skulle testa, och det gick bra ganska snabbt. Jag visste ingenting om amerikansk fotboll, men de var förstående och gav mig den tid jag behövde, säger Mohamed.

ANNONS

La på sig 20 kilo muskler

Att coachen såg potential i Mohamed är fullt logiskt. Han är 196 centimeter lång och vägde cirka 100 kilo då han ”värvades”.

Mohamed Inoussa

Mohamed Inoussa som nybliven amerikansk fotbollsspelare, i Glendale.

– Amerikansk fotboll handlar väldigt mycket om att bygga upp kroppen. Jag la ganska snabbt på mig 20 kilo muskler till och nu väger jag 125–130 kilo.

Gillar tydliga roller

Mohamed spelar i defensive end. Hans roll är att gå emot de största motståndarna i deras offensive line, och gärna bryta igenom den för att stoppa deras quarterback eller runningback.

– Min fysik är som gjord för den positionen och jag gillar att det är tydliga roller. Det gäller at göra sitt jobb på planen och det syns direkt om du inte gör det, säger Mohamed.

Mohamed Inoussa

Mohamed Inoussa till vänster, i Glendales vinröda tröja.

Tydligare rollfördelning är en skillnad mot ”vanlig” fotboll. En annan är intensiteten, menar Mohamed.

Kallades ”Friendly Giant”

– I fotboll är jag i rörelse hela tiden och läser spelet framför mig. I amerikansk fotboll jobbar jag kort och intensivt, ger allt i kanske bara tre till tio sekunder åt gången.

Uppenbarligen lyckades Mohamed anpassa sig snabbt till den nya sporten. Han tog sig snabbt in i collegelaget på Glendale och fick alltmer speltid. Hans glada humör, alltid med ett leende på läpparna, gav honom smeknamnet ”Friendly Giant”.

Mohamed Inoussa

Mohamed Inoussa vinner boll under en match med Glendale.

Men väl ute på planen var vänligheten som bortblåst. Då satte han i stället skräck i motståndarna med tuffa tacklingar.

Tio skolor ville ha Mohammed

Debutsäsongen i amerikansk fotboll gick så bra att Mohamed fick erbjudande om stipendium från tio olika skolor inför nästa läsår. Han valde Tarleton State University utanför Dallas, där han nu går första året av två innan han är klar med sin examen i kinesologi och sports management. Flytten innebar en nivå upp när det gäller amerikansk fotboll.

– Ja, spelarna här är mycket bättre, och de jag möter har ju spelat den här sporten sedan barnsben. Men det går bra för mig, jag hänger med, säger Mohamed.

ANNONS