Tvåa i världen i sitt tredje lopp

Cajsa Berg sprang 100 kilometer på 7.35,23 och tog VM-silver i ultralöpning, en gren som lockar allt fler löpare.
Cajsa Berg sprang 100 kilometer på 7.35,23 och tog VM-silver i ultralöpning, en gren som lockar allt fler löpare.
Cajsa Berg gick in i löparväggen och gav upp satsningen på OS-maran i London. I nya trendgrenen ultralöpning har hon hittat glädjen igen.

Och rekordsnabbt blivit näst bäst i världen.

Det har bara gått några dagar sedan Cajsa Berg chockade världseliten i ultralöpning, slaktade det svenska rekordet och tog silver i 100 kilometers-VM i Italienska Seregno.

Lite småskavanker har hon, ett sår på bröstet efter en bortglömd engeri-gel i sport-bh:n, skavsår under en tå och i armhålorna, och fötter som svullnat till en och en halv storlek större.

– Fast jag känner mig förvånansvärt fräsch, har redan varit ute och sprungit, säger hon när vi träffas på Källbrinks IP där löparkarriären en gång inleddes, omgivna av hyllande klubbkamrater i Huddinge AIS.

Cajsa Berg får blomsterkvast, skrattar och kramas. Förstår fortfarande inte riktigt vad hon ställt till med, att hon redan i sin tredje ultramara är näst bäst i världen.

– Haha, det är knäppt.

Hon ledde ett tag, men sänkte på inrådan av de svenska coacherna takten och blev omsprungen av amerikanskan Amy Sproston.

Om hon hade kunnat växla tempo igen vet hon inte, men konstaterar att det i vilket fall var skönt att slippa den irriterande ledarmotorcykeln som låg och väsnades framför.

Lusten går som en röd tråd genom Cajsa Bergs löparkarriär. Den lade grunden för rekordtiden på maraton i Ljubljana 2008 och för den efterföljande satsningen på OS i London. Den fick henne att släppa tankarna på maratondistansen och OS och i stället satsa på ultralöpning.

Hon blev övertränad och gick in i löparväggen. När det var dags att börja hetsa med tider på maran igen var glöden borta. Hon tänkte på hur det var innan hon började träna inför första maran, på känslan när hon väl fixade loppet och kom i mål.

– Jag ville testa något nytt och uppleva det där igen.

Swiss Alpine Maraton, 79 kilometer över två alptoppar, var hennes första ultralopp, 100-kilometerskvalet på Bisletts 447 meter långa rundbana i Oslo det andra, i tredje loppet blev hon världens näst snabbaste kvinna.

– Europarekordet på 7.10 är inom räckhåll om Kajsa bara vill satsa och gå ner i tid från lärarjobbet. Världsrekordet på 6.33 är däremot inget att göra åt. Det är ett dopingrekord, säger Huddingeränaren Kim Hedbom.

Cajsa Berg skrattar sitt smittande skratt.

– Satsning? Vi får väl se.

Fakta

Gillar tröskelpass

Namn: Cajsa Berg.

Ålder: 33 år.

Bor: Rönninge.

Familj: Sambon Robert Engqvist, maratonlöpare i Enhörna IF.

Aktuell: Nybliven VM-silvermedaljör i 100 km löpning.

Klubb: Huddinge AIS.

Favoritträning: Tröskelpass, en form av intervallträning där kroppen tränas att hantera ökad mängd mjölksyra på ett effektivare sätt.

Drömlopp: Comrades i Sydafrika, 79 km uppför eller nerför beroende på år.

Meriter: 3:a i SM i maraton 2010.