Caperiotäby är på väg upp ur svackan

Profetiorna om att Stockholmsdistriktet inte får något lag i innebandyns SM-finalspel fnyser Caperiotäby åt.

Och vändningen mot Helsingborg i lördags vittnar om moral.

För ögonblicket är Stockholm en krisregion i svenska superligan. AIK och Tyresö har många poäng upp till slutspelsstrecket. Caperio­täby dansar på strecket och har varit formlöst – fram till i lördags, vill säga.

– Den här insatsen var fantastisk, säger sportchefen, tränaren och tillfällige matchcoachen Maimon Abdallah efter segern i Helsingborg, 6–5.

Bakom siffrorna döljer sig en bedrövlig matchinledning. På fyra minuter gjorde skåningarna lika många mål och då stod matchuret på 07.50.

– Jag tog en time out efter deras tredje, och trots att det kom ett fjärde var känslan att vi fick till något. När vi spelar efter de linjer vi lagt upp på träning är vi bra.

Steg för steg tog sig Täbylaget tillbaka i matchen i mellanakten. 4–3 var siffrorna när Pierre Ahlberg efter en dryg minut av tredje perioden kvitterade. Ahlberg gjorde även 4–5 och den ledningen försvarades till slutsignalen.

– Vi är jätteglada. Helsingborg hade inte förlorat på hemmaplan under ordinarie tid denna säsong, säger Maimon Abdallah som när coachen Mikael Lemker insjuknade fick ta större ansvar än han är van vid.

Som sportchef har Maimon Abdallah en jobbig säsong bakom sig. Efter några bedrövliga resultat i december (1–9 mot Linköping och 5–12 mot Tyresö) hoppade tränaren Danne Bron-Sundbom av dagen före julafton. Han angav tidsbrist som orsak.

– Och nu står han i Balrogs bås, säger Maimon Abdallah med besk underton. I det läget klev jag ner och Micke Lemker har kunnat behålla sin roll som coach och laguttagare. Det funkar.

Som om ledarstrulet inte var tillräckligt har Caperiotäby en diger skadelista.

– Men flera är tillbaka i träning och är snart redo för spel. Och under tiden har ungdomarna tagit för sig, det är mycket glädjande, säger Maimon Abdallah.

En som gjort succé är Oscar Kandell. Han ingick i truppen redan 2010/11, men fick ingen speltid och lirade i fjol i andralaget, Täby FC. Nu delar 21-åringen andraplatsen i interna målligan med Rickie Hyvärinen (en av de skadade) med elva fullträffar.

– Vi har blandat och gett för mycket. Nu när flera börjar komma tillbaka från skadefrånvaro blir vi stabilare. Jag tror absolut att vi är ett lag för slutspel, säger Oscar Kandell.

– Jag har fått förtroende och speltid, då utvecklas man såklart. Jag hoppas kunna prestera ännu mer längre fram på säsongen, fortsätter han.

Runt slutspelsstrecket är det tätt. Med segern mot Helsingborg, som ligger precis under strecket, är Caperiotäby fem poäng före skåningarna. Helsinborg har dock spelat en match mindre.

– Hyvärinen, Micke Karlsson och Filip Urwäder är snart tillbaka i spel och då kommer vi att klättra. Pratet om att Stockholmslagen kan missa SM-slutspelet gäller inte oss, säger Maimon Abdallah bestämt.

21-årige Oscar Kandell, till höger, har blommat upp som målskytt och delar andraplatsen i den interna målligan med elva fullträffar.

Fakta

Skuldtyngd klubb

I fjol åkte Caperiotäby ur SM-slutspelet redan i kvartsfinalen, efter 1–3 i matcher mot Dalen.

Efter säsongen stod det klart att tränaren Magnus Jäderlund valde mästarlaget Storvreta.

I juni uppdagades att klubben hade skulder på 800 000 kronor.

Under sommaren såldes landslagsstjärnan Rasmus Sundstedt till Storvreta för rekordbeloppet 500 000 kronor.

Med en föryngrad trupp tog Caperiotäby 21 av 39 poäng fram till nyår. På lika många omgångar 2011/12 tog laget 32 poäng.