Centrals damer är för bra för sin hall

KFUM Centrals damer tränar på i Gärdeshallen trots att serien är färdigspelad. Jenny Regnér i svart och Elin Månsson i vitt linne med bollen.
KFUM Centrals damer tränar på i Gärdeshallen trots att serien är färdigspelad. Jenny Regnér i svart och Elin Månsson i vitt linne med bollen.
KFUM Centrals damer vann division 2 södra Svealand överlägset.

Men ingen hall i innerstan håller måttet för basketettan. Nu krävs dispens för att få ha Gärdeshallen som hemmahall nästa säsong.

– Vi skulle kunna spela i Brännkyrkahallen, men då förlorar det här sitt syfte – att göra elitbasketen tillgänglig för ungdomarna i vårt upptagningsområde. Kidsen åker inte ut till Brännkyrka, säger Pia Rosin, lagkapten i damlaget.

Det har gått ett par veckor sedan damernas division 2 södra Svealand avslutades – med KFUM Central som ohotad seriesegrare – och norra innerstan fick ett elitlag i basket för första gången sedan 1980-talet.

– Central har bra rykte och ville göra en satsning för att ha ett lag på hög nivå som klubbens ungdomar kan sträva mot. Inför den här säsongen var vi ett gäng spelare med erfarenhet från högre nivå som bestämde oss för att gå hit, säger Pia Rosin.

Tanken var att nå ettan inom en treårsperiod, men man tog steget upp direkt. Kanske inte så konstigt med tanke på hur meriterad spelartruppen är.

Där finns Madeleine Lindqvist (U20-landslaget och SM-guld med 08 Stockholm), Jennie Thingwall (A-landslaget, SM-guld med 08 Stockholm och proffsspel i Spanien), Helena Klackenberg (U20-landslaget och SM-guld med Solna) plus ytterligare flera spelare med erfarenhet från damligan eller collegebasket.

Ett villkor för spelarna var att Central accepterade att a-laget bara skulle träna tillsammans två gånger i veckan.

– Många av oss är lite äldre, har barn och krävande jobb, förklarar Pia Rosin.

Det är inte bara på basketplanen som Centrals damlag har imponerande cv:n. I princip alla är akademiker, utom de unga tjejer som har lyfts upp från klubbens egna ungdomslag.

– Hon är jurist, hon är dietist. Hon där är civilingenjör och hon är lärare, säger Pia Rosin och pekar ut spelare efter spelare som far fram och tillbaka i Gärdeshallen när Lokaltidningen Mitt i gästar en onsdagsträning.

Klubben ser positivt på att damlagets spelare har framgångsrika karriärer vid sidan av basketen.

– Vi tycker att det är viktigt att ungdomarna sköter skolan vid sidan av basketen. Tjejerna i damlaget är goda förebilder som bevisar att det är fullt möjligt att kombinera basket på högsta nivå med högskolestudier, säger Svante Bengtsson, ordförande i KFUM Central.

Förhoppningen är att många av ungdomarna ska komma och titta på förebilderna nästa säsong, när de spelar i basketettan. Men då gäller det att Central får spela sina hemmamatcher i Gärdeshallen. I basketettan kräver förbundet fasta läktare, något som inte finns här.

Klubben har sökt dispens, och Pia Rosin tror att den kommer att beviljas.

– Vi har ett elitlag för att ungdomarna ska ha ett lag att se upp till. Då är det viktigt att vi kan träna och spela matcher där de bor. Det tror jag att förbundet också tycker.

Fakta

60-åring med rötterna i norra innerstan

KFUM Central fyller 60 år i höst. Vasastadsbon Carl-Johan ”Katje” Lagercrantz drog, med hjälp av sina juristkolleger ”Läppen Larsson” och ”Kuba-Pelle”, i gång basketen på Snickarbacken intill Humlegården.

I slutet av 1950-talet var basketen stor i Vasastan, framför allt i Adolf Fredriks musikskola.

På 1970-talet exploderade basketintresset på nytt och Central hade drygt 60 pojk- och flicklag. Verksamheten flyttades från Snickarbacken till klubbens nuvarande lokaler på Rosengatan vid Johannes kyrka.

Den gångna säsongen gick damlaget upp i basketettan. Herrlaget spelar i division 2. Klubben har i dag 30 lag, med i första hand Vasastan och Östermalm som upptagningsområde. Det finns verksamhet för alla åldrar – och lag för unga med speciella behov.

Källa: KFUM Central

baskets hemsida