ANNONS

Chans för AIK att tjäna stora pengar

AIK:s herrar spelar sina hemmamatcher på Swedbank Arena från den 1 januari 2013. ”De gav oss det bästa budet helt enkelt”, säger AIK:s vd Annela Yderberg.
AIK:s herrar spelar sina hemmamatcher på Swedbank Arena från den 1 januari 2013. ”De gav oss det bästa budet helt enkelt”, säger AIK:s vd Annela Yderberg.
Avtalet är hemligstämplat – men Lokaltidningen Mitt i kan avslöja att det rör sig om en uppgörelse som bygger på omsättning.

AIK får procent på varje såld biljett, korv och hamburgare som säljs på nya hemmaarenan.
ANNONS

AIK:s vd Annela Yderberg huttrar när vi träffas utanför bygget av Sveriges nya nation­alarena och AIK:s nya hemmaplan. Snön lyser vit och herrlagets flygplan har precis styrt söderut, mot de gröna gräsmattorna i Antalya, Turkiet. Försäsongen är i full gång.

Sedan det stod klart att Råsunda ska rivas har AIK varit på jakt efter en ny hemmaarena. Att hitta rätt alternativ till klubben har varit en långlivad och utdragen process. På slutet av förhandlingarna stod det mellan två alternativ: Stockholmsarenan vid Globen eller Swedbank Arena i Solna.

– Det som avgjorde var ekonomin, där förhandlingarna med Swedbank arena utvecklade sig till vår fördel, säger Annela Yderberg och tillägger:

Från den 1 januari 2013 är det här AIK spelar sina hemmamatcher. Hyran kommer att variera från match till match – eftersom avtalet bygger på en ”omsättningsbaserad modell”. Det betyder att klubben betalar hyra efter hur mycket som säljs kring arrangemanget. Efter samma modell får klubben också goda chanser att tjäna stora pengar, menar Annela Yderberg.

– Den nya arenan innebär nya faciliteter som vip-stolar, loger, restauranger och annan typ av försäljning som ger helt nya ekonomiska förutsättningar än hur det har sett ut på Råsunda.

Det geografiska läget har också haft betydelse för valet.

– Att arenan ligger i Solna är förstås en viktig identitetsfråga, säger Annela Yderberg och tillägger att det här är det viktigaste avtal AIK tecknat sedan 1891, då klubben bildades.

Hon pekar över det västra området och berättar att Svenska fotbollförbundet kommer att flytta dit och att AIK ska ha sina lokaler i anslutning. På andra sidan ska en eller två träningsplaner byggas.

Kommer dam- och ungdomsfotbollen att få ta del av det nya avtalet?

ANNONS

– Avtalet gäller bara herrlaget, men vi har gjort en helhetsbedömning och tagit hänsyn till hela AIK när vi har tagit det här beslutet.

Var det inte lite våghalsigt att skriva ett tioårskontrakt?

– Vi har rätt att före den 30 september i år meddela om vi bara vill hyra i fem år. Så fem plus fem kan man säga att det är.

Vad kommer årskorten att kosta?

– Det vet jag inte just nu. Men nu när avtalet är på plats kan vi börja paketera biljetter och årskort. Det är skönt att det här är över så att vi kan fokusera på sista året på Råsunda nu. Det finns mycket nostalgi förknippat med Råsunda och arenan ska få ett värdigt farväl.

Fakta

Swedbank Arena står klar i höst

Swedbank Arena började byggas 2009 och ska stå klar hösten 2012.

Den blir Sveriges national­arena för herrfotboll och AIK:s hemmaarena.

Vid konserter ska arenan rymma 65 000 personer, på fotbollsmatcher 50 000 sittande.

Arenan blir en multiarena för många olika typer av event.