Chockhöjd hyra kan knäcka elitsatsning

Cecilia Loqvist vid Eriksdalsbadet. Från i höst blir det extremt mycket dyrare för elitsimmarna i Södertörns SS att komma in.
Cecilia Loqvist vid Eriksdalsbadet. Från i höst blir det extremt mycket dyrare för elitsimmarna i Södertörns SS att komma in.
Hela elitverksamheten i Södertörns Simsällskap hotas.

Stockholms stad har bestämt att hyran för klubbar från kranskommuner som tränar i Eriksdalsbadets 50-metersbassäng ska höjas med drygt 500 procent.

Cecilia Loqvist står utanför Eriks­dalsbadets entré och är bister. Det är blåsigt och bara några plus­grader, men det är inte orsaken till humöret. Hon är verksamhetschef för storklubben Södertörns Simsällskap som bedriver verksamhet i Haninge och Huddinge. Eliten tränar även i Eriksdals­badet eftersom här finns en 50-metersbassäng.

Nu är risken stor att Södertörns SS inte kommer in i Eriksdalsbadet.

– Det kan vara kört för vår elitsatsning, säger Loqvist. Våra bästa simmare måste träna i 50-metersbassäng för att vara konkurrenskraftiga. I Haninge och Huddinge har vi bara 25-metersbassänger.

Det handlar om pengar. Södertörn lär inte ha råd att fortsätta hyra in sig i Eriksdalsbadet. I dagsläget har klubben tre tränings- tider i veckan, 1,5–2 timmar varje gång. För detta har man betalat 150 kronor per bana och timme.

Nu har Stockholms stad beslutat att höja hyrorna rejält för klubbar från kranskommunerna. Först från 150 kronor till 500 kronor från den 1 april. Nu har ett nytt besked kommit. Från den 17 augusti ska hyran per timme och bana vara 800 kronor. Totalt en chockhöjning på 533 procent.

– När jag fick beskedet tänkte jag direkt att det är kört för vår elitverksamhet, säger Loqvist.

Hon räknar snabbt ut att Söder­törns årliga totalhyra höjs från knappt 80 000 kronor till drygt 440 000.

– Vi får samma taxa som privata hyresgäster trots att vi är en ideell förening. Det här drabbar även klubbar som Tyresö, Järfälla och Skuru som också hyr in sig. Stockholmsklubbarna får monopol på verksamheten och förortsföreningar riskerar att bli farmarklubbar.

Södertörn har en elitgrupp på 15–20 simmare. Om de inte får tillgång till träning i 50-metersbassäng är risken stor att de går till andra klubbar.

Cecilia Loqvist menar att även ungdomsverksamheten drabbas.

– Våra simmare på USM-nivå behöver också träna i lång bana, och vi saknar möjlighet att erbjuda detta. Deras resultat på tävlingar kommer att bli sämre och sämre.

Cecilia Loqvist har inte suttit overksam. Hon har kontaktat Riksidrottsförbundet (RF).

– RF säger att man jobbar med frågan i stort och att Storstockholm behöver fler 50-metersbassänger.

Hon har också bett Haninge kommun att kontakta Stockholms stad.

– På Stockholms stads förvaltning hänvisar man till att hyreshöjningen är ett politiskt beslut.

Nu finns det långa inomhusbanor endast i Eriksdalsbadet och Tibblebadet i Täby. Långa banor planeras även i Jakobsberg, Åkeshov och Nälsta – alla norr om stan.

Högst på Södertörns SS önske­lista står en ny simhall i Haninge med 50-meterbassäng. Södertörns världsstjärna Sarah Sjöström hoppas på en ny hall i hemkommunen.

– Jag tror att en ny simhall skulle löna sig på sikt, säger Sjöström. Många klubbar skulle komma dit och hyra in sig.

Fakta

Allt från knattar till Sarah Sjöström

Södertörns Simsällskap bildades 1969 och har idag vuxit till en storklubb med cirka 2 700 medlemmar.

Södertörns Simsällskap bedriver verksamhet i två kommuner: Torvalla simhall i Haninge samt Skogås- och Vårby simhall i Huddinge. Samtliga simhallar har 25-metersbassänger.

Klubben har verksamhet för alla åldrar. Stora stjärnan är världsettan