Coachernas kamp i hett basketderby

På söndag möts Tensta och Akropol i baskettvåan. Ett prestigemöte på coachsidan där Dlowan Ismail ställs mot Paulo Nascimento. Båda med ett förflutet i Järva.

Det är fördel Tensta inför derbyt mot Akropol i Tenstahallen på söndag klockan 15.

I alla fall att döma av premiären i division 2 Svealand norra i helgen, där Tensta­laget vann mot Västerås Basket, samtidigt som Akropol föll mot Täby/Djursholm Norrort.

På pappret är lagen jämna enligt Akropols tränare Paulo Nascimento.

– Vi har rutinerade killar som spelat i ligan, säger han.

En av dem är Thanasis Kal-pakas som representerade Rinkebylaget i Basketettan förra säsongen och som spelat i högsta serien för såväl Akropol som Ockelbo.

En annan är Jonas Ghebremeskel som spelat liga­basket i Solna och gör comeback efter en fotskada.

Akropol drog i våras sitt herrlag ur Basketettan eftersom tillgången på spelare var osäker.

– Nu har vi ett relativt bra lag och vill ta klivet upp i division 1 direkt, säger Paulo Nascimento.

Tillbaka till Basketettan vill även Tensta BBK, som tar ny sats efter tunga år kantade av sjukdom, ledar- och spelarflykt. Mannen som ska leda laget tillbaka heter Dlowan Ismail. Han har tidigare tagit BK Järvas herrar upp i division 1.

Till sin nya klubb har han bland annat lockat tidigare Järvastjärnan Jonatan Kebedom, i fjol i Akropol. Ett annat nyförvärv är veteranen Hernan Pastrana, som representerat Solna i ligan.

De båda coacherna har ett gemensamt förflutet som tränare i BK Järva, den tredje stora basketklubben på Järvafältet som i våras lade ned sitt herrlag i division 2.

– Det här är ett prestigemöte. Det är en kul grej att coacha mot Dille, som enligt mig är en av Sveriges bästa coacher, säger Paulo Nascimento.

Dlowan Ismail:

– Det ska bli roligt att möta Akropol. Vi vill gå perfekt den här säsongen och inte förlora en enda match. Men det finns fler starka lag än Akropol i serien. KFUM Central är ett.

Tippa matchen!

– Jag hoppas på vinst, säger Tenstas tränare.

– Det kommer att bli en jämn match. Och det blir en riktig basketfest. Det var länge sedan två lag från Tensta och Rinkeby spelade i samma serie, säger Paulo Nascimento.