ANNONS

Comeback efter tio år – Linda jagar nya VM-guld

Linda Lindström
Linda Lindström jagar två guld i helgens VM i jujutsu i Baltiska hallen i Malmö.
Nacka Dojos Linda Lindström drog sig tillbaka efter att ha vunnit VM i jujutsu 2008. Men 41-åringen från Stortorp gjorde comeback och nu i helgen har hon, tio år efter sitt VM-guld, siktet inställt på att kamma hem två nya VM-guld.
ANNONS

– Jag hade ju egentligen lagt jujutsun på hyllan, fött två barn och har en chefstjänst på Tullverket. Men så blev det bestämt att jujutsu-VM på nytt skulle gå i Sverige, i Baltiska hallen i Malmö där jag vann VM i för tio år sedan, säger Linda Lindström.

Förbundskaptenen Michael Kuntz hörde av sig och lyckades övertala Linda att i alla fall testa en tävling.

Ville se om glöden fanns

– Jag ville se om känslan fortfarande fanns och framför allt om jag hade glöden för att göra en sådan satsning för att vinna ett VM. För skulle jag göra detta så var det för att vinna guld, säger hon.

Så Linda åkte till German Open 2017. Där fick hon möta bland andra Martyna Bieronska, samma tjej som hon vann över i finalen 2008.

”Gråtfärdig innan jag skulle kliva upp på mattan”

– Jag var inte beredd på vilka känslor som skulle väckas, trots lång tävlingserfarenhet blev jag i princip gråtfärdig innan jag skulle kliva upp på mattan. Bieronska kastade mig på världens kast och efteråt skojade hon om att det var för VM-finalen 2008. Och där någonstans insåg jag att detta blir en ny utmaning, en ny satsning!

Linda meddelade förbundskaptenen att hon var beredd att göra comeback, men denna gång i en annan viktklass, -49 kilo.

Ny viktklass – ny utmaning

– Vikten blev naturligtvis ytterligare en utmaning för jag hade lagt på mig lite trivselvikt under åren, men en ny viktklass blev en del i att låta då vara då och nu vara nu.

Under åren som Linda hade varit borta från jujutsun hade hon tränat och även tävlat lite i brasiliansk jiujitsu. Samtidigt har en ny disciplin tillkommit i jujutsu – Newaza, som är väldigt likt brasiliansk jiujitsu.

Siktar på dubbla VM-guld

– När jag förstod att det fanns möjlighet att köra båda tänkte jag, varför inte liksom! En bonus är att landslagscoach för Newaza är Martin Ingholt som var min coach 2008, så det känns mycket tryggt, säger Linda.

ANNONS

Linda Lindström

Linda Lindström har tagit tjänstledigt för att kunna träna uppemot 25 timmar i veckan inför helgens jujutsu_VM i Malmö. Foto: Jenny Svensson

Så nu har Linda satsat för fullt för att ta hem två guld i jujutsu-VM som avgörs i Malmö i helgen, 23–25 november. Redan i februari bad hon om tjänstledigt för att kunna lägga all tid på träningen.

Starkt stöd av Nacka Dojo

– Jag tränar cirka 20–25 timmar i veckan och har ett fantastiskt stöd från min hemmaklubb Nacka Dojo. Jag har tagit hjälp att en av de främsta kampsportscoacherna i Sverige, Waldo Zapata på SPR Athlete Factory och kört extra karate och judo med duktiga utövare såsom Joanna Stassos, Jessica Tanzilli och Klara Mattsson.

Vägen tillbaka har dock inte varit spikrak. Under året har Linda tävlat och plockat en del medaljer i Newaza, medan det har gått tyngre i Fighting. På German Open 2018 slog hon emellertid till och plockade hem guldet.

”Jag känner mig stark och laddad”

– Otroligt skönt att få ett kvitto på att jag nu är på rätt nivå. Jag känner mig stark och laddad inför VM, det kommer att bli ett fantastiskt mästerskap!

Målet är alltså två guld. Men Linda framhåller samtidigt att satsningen har varit en rolig utmaning, oavsett resultat i VM.

– Ja, jag är oerhört glad och tacksam att jag blev övertalad att göra en satsning ännu en gång, säger hon.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!