Min lokala hjälte

Constantia krossade alla skepp

Constantia är inte bara vacker, den tvåmastade skonaren är dessutom riktigt snabb och vann regattan Fyn Rundt i utklassningsstil.
Constantia är inte bara vacker, den tvåmastade skonaren är dessutom riktigt snabb och vann regattan Fyn Rundt i utklassningsstil.
Den 108 år gamla tvåmastade skonaren Constantia härskar ännu på haven. Det vindsnabba skeppet var totalt överlägset i regattan Fyn Rundt.

I onsdags kväll anlöpte den tvåmastade skonaren Constantia hemmahamnen vid Huvudsta strand.

Den 22 man starka besättningen kunde se tillbaka på en segerrik vecka i Danmark. Constantia vann den stora klassen i regattan Fyn Rundt för seglande traditionsfartyg efter fyra segrar och en andraplats i seglingarna som pågick den 24-29 juli.

– Vi vann välförtjänt och hade bra strategier och vägval. Det gäller att lägga sig där vinden finns, säger skepparen Hakon Malmborg.

Den 76-årige Brommabon var äldst på Constantia där besättningen bestod av 13 killar/män och 9 tjejer/ kvinnor i åldrarna 14-76 år.

– Jag har seglat skutor i 47 år och Constantia i 25 år, säger Malmborg. Det är en konst att få åtta segel att samverka.

Constantia byggdes i Danmark 1908. Skeppet är 23 meter långt med en total segelyta på 308 kvadratmeter. Numera är det stiftelsen Solnaskutan som äger och driver Constantia. Syftet med verksamheten är att ge barn och ungdomar möjlighet att komma ut på sjön i ett riktigt segelfartyg från förr.