Crawla som proffsen

För att kunna vara i simhallar utan rädsla lärde sig Kessara Sandberg att simma. I höst har hon i Sollentuna simhall utvecklat sin simkunnighet i kursen Crawl för vuxna.
För att kunna vara i simhallar utan rädsla lärde sig Kessara Sandberg att simma. I höst har hon i Sollentuna simhall utvecklat sin simkunnighet i kursen Crawl för vuxna.
Drömmer du om att forsa fram i banan för snabbsim och vända som ett proffs vid kakelväggarna?

Då är du inte ensam. Nu fylls crawlkurserna för amatörer, mycket tack vare intresset för klassikern och triatlon.

Det slogs deltagarrekord i Vansbro­simningen i somras och kommer att göra det även i år. Stockholm Triathlon är hett, liksom andra motionslopp i öppet vatten.

Till detta kan adderas att Lisa Nordén tilldelades Bragdguldet för sitt OS-silver i London.

– Att fler vill genomföra en svensk klassiker, det är grunden för simintresset, säger Christian Lindström, crawl­instruktör och tidigare tävlingssimmare i Tureberg.

Via klassikern har folk hittat till triathlon och andra multisporter där sim­ning ingår. Och många kan springa och cykla, vad de flesta vill lära sig är frisim.

Crawl för vuxna har funnits länge i Storstockholms simhallar. Men nu ökar trycket på nybörjar- och fortsättningskurserna. En rundringning till några av länets simklubbar visar att crawlkurserna snabbt blir fulltecknade.

– Vi ska dessutom starta en sektion för triathlon, säger Erika Krook på Södertörns simsällskap.

Christian Lindström tycker själv att simning är världens bästa träning. Man får med hela kroppen, i synnerhet armarna.

– Och det som krävs är baddräkt eller badbyxor, säger han.

För att kallas simkunnig i Sverige räcker det att klara 200 meter bröstsim. Crawl är något annat. Utmaningen är att ligga platt, med ansiktet under vattnet, och våga andas ut under vatten och få tillit och teknik i att hämta ny luft mitt i ett armtag.

Den ovane blir fort orolig och hämtar onödigt mycket luft. Alternativt lyfter huvudet över vatten­ytan med påföljden att huvudet blir en plog, benen sjunker och bensparken ebbar ut.

– Målet med nybörjarkursen är att deltagarna efter åtta träningstillfällen avslappnat klarar en bassänglängd. Tyvärr tror många att det är lättare än det är.

Cirka 50 procent av deltagarna i crawl för vuxna har tävlingsmål, bedömer Christian Lindström. Dit hör inte Kessara Sandberg. Andfådd efter 45 minuters träning berättar hon om sin vattenskräck. Under uppväxten i Thailand var vatten likställt med fara. När hennes döttrar ville bada i Husby­badet eller Sollentuna simhall satt hon orolig en bit ifrån bassängen.

– Plötsligt förstod jag att jag inte kunde hjälpa flickorna om något hände. Då, för tio år sedan, bestämde jag mig för att lära mig simma. Nu lär jag mig crawl för att det ser tuffare ut att simma så.

Efter kurstillfällena på 45 minuter brukar hon vara dödstrött, men också glad och nöjd.

– Jag ska nog inte gå fortsättningskursen, däremot tänker jag fortsätta träna. Simning ger bra kondition och motorik.

Förr lekte hon knappt i vattnet i Thailand. Nu dyker hon och ser fram emot att uppleva en ny del av sitt moderland varje gång hon reser dit.

– När jag crawlar känner jag mig stark, när jag dyker är jag modig också.

Fakta

Här simmar du

12 av 43 simföreningar i Storstockholm erbjuder vuxen­träning.

Därutöver tillkommer vuxenträning i kommunala bad och i anläggningar som drivs av företaget Medley.

För frågor om simhallar/klubbar med vuxenträning kontakta Stockholms simförbund, www.stockholmsim.se.