Cross utan benkross

Tobias Sörenson laddar inför SM den 20–21 april.
Tobias Sörenson laddar inför SM den 20–21 april.
Tio år av benbrott har inte knäckt Tobias Sörensson, 24.

På vårliga banor i Holland/Belgien ska Väsby MK-föraren inleda ännu en attack mot toppen i svensk motocross.

På Vikbanan i Upplands Väsby kan Tobias Sörensson varje kurva och hopp. Trots att det är hög tid att magasinera dubbdäcken slaskar han på över fasta isfläckar, is­pölar och förrädiskt hård sandjord. Efter fem varv fattar han beslutet att stänga av sin Mx2, 250 kubik.

– Det är väldigt halt. Några bilder blev det va?

I onsdags styrde han mot Holland/Belgien för att i två veckor ta sin comeback till en ny fas. Löpträning före frukost och dubbla crosspass står på schemat tillsammans med tre Väsby MK-kompisar samt tränaren Rickard Eriksson.

Han är ”taggad till tusen” och otålig inför att tävla igen. 2012 körde han två tävlingar, rehabiliterade skador och prioriterade familjen och husbygget i Lindholmen, Vallentuna.

– När vi kunde flytta in i huset kom känslan att det vore väldigt onödigt att släppa drömmen.

Drömmen är motocross. Så har det varit i tio år, motarbetad av envist återkommande skador. Han har haft foten krossad och har opererat högeraxeln. Plus fyra knäckta revben, tre nyckelbensbrott, två båtbensbrott och ett armbrott.

– Skador får man. Jag satsade hårt 2009, för hårt och skadorna kom för ofta. Jag var väldigt motiverad då, nästan mer nu. Förhoppningsvis är jag klokare i dag.

Till klokhet hör att alltid köra ett par lugna varv för att studera banans dagskondition innan han drar på med högerhanden.

– Jag har bra stöd från min tjej, föräldrarna, arbetsgivaren och sponsorerna. Tjejen tycker att det är bra att jag sticker på läger om jag ändå tänker tävla. Det är bara pappa som har ifrågasatt lite, samtidigt förstår han.

När det gick som bäst körde Tobias om pallplatser i junior-SM. I senior-SM hann han med att strida runt topp 10. Var han står i dag är frågan han söker svar på. Han vill kunna lite till – ”nå toppen någon gång”.

– Målet är att vinna årets Stockholmsserie, och division 1 med Väsby. SM-serien blir så klart tuffare. Topp 15-20 kanske. På sikt högre, helst högst.

Allt utom motocrosslingan är snötäckt på Vikbanan. När Tobias återvänder från lägret räknar han med vår.

– Annars får det bli någon sväng till Skåne.

Varför?

– SM börjar den 20-21 april och då ska det gå fort.

Fakta

Började karriären på 4-hjuling

Namn: Tobias Sörensson.

Ålder: 24 år.

Bor: Vallentuna.

Familj: Sambon Therese Nilsson, barnen Liam, 2 år, och Colin, 1 månad.

Yrke: Snickare.

Klubb: Väsby MK.

Så började det: På 4-hjuling som 4-åring men intresset svalnade och cross tog han upp först som 14-åring.

Aktuell: Är tillbaka på crossbanan med SM-ambitioner.