S:t Eriks-Cupen sänds live digitalt

S:t Eriks-Cupen 2017
Nästan 100 000 spelare deltar i S:t Eriks-Cupen i år.
I helgen börjar S:t Eriks-Cupen, som i år slår nytt deltagarrekord med över 5 000 lag och nära 100 000 unga fotbollsspelare. Nytt är ett samarbete mellan Stockholms Fotbollförbund, den sociala sportappen Sportswik och TV4 som gör att spelare, familj och vänner kan följa vad som händer i säsongens Sanktanmatcher.

– Stockholms Fotbollförbund vill fortsätta värna om bredden, glädjen, kamratskap, utveckling, socialt engagemang och inte minst ett positivt uppträdande mot domare, ledare, med- och motspelare. Vi är riktigt glada över att TV4 och Sportswik  vill vara med och förädla den digitala satsning på S:t Eriks-Cupen som vi inledde för två år sedan, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms Fotbollförbund.

Seriestart i helgen

S:t Eriks-Cupen är Sveriges äldsta och största fotbollsserie för ungdomar. När den kickar igång i helgen inleds samarbetet som ger nya möjligheter att utöka bevakningen och engagemanget kring serien.

Genom en ny digital och mobil plattform kan alla lag, spelare, ledare och människor runt dem dela sina upplevelser i en egen community. Med Sportswik-appen kan alla på plats fota, filma och liverapportera vad som händer så att de som inte har möjlighet att vara på plats kan ta del av referat, bilder och videoklipp – direkt eller i efterhand – på ett och samma ställe.

Grönt kort lyfts fram

Därutöver bidrar spelschema, spelardata, pushnotiser, och resultat och tabeller i de äldre åldersklasserna till en upplevelse som tidigare bara funnits för landets högsta serier.

Stockholms Fotbollförbunds lyckosamma initiativ från förra året med Grönt kort för Fair Play till de schysstaste spelarna i varje match får också ytterligare skjuts då de gröna korten registreras direkt i appen och Fair Play-lirarna lyfts fram i varje match.

Vill stärka ungdomsidrotten

– Genom det här samarbetet kan vi bidra till att alla engagerade spelare, ledare och människor runt omkring dem kan ta del av upplevelser och händelser kring sina barns idrottande på samma sätt som man kan för de nationella och internationella sporträttigheter vi har. Förhoppningsvis bidrar det både till att stärka barn- och ungdomsidrotten, skapa värde och nytta för fotbollen över hela landet, och i förlängningen även för andra sporter, säger Håkan Rossberg, affärsområdeschef sport och spel på TV4.

30 miljoner ideella timmar

I S:t Erikscupen har barn och ungdomar i åldern 8–19 år spelat organiserad fotboll sedan 1956. I år delar nästan 100 000 spelare i 5 040 lag i seriespel från april till oktober. Över 500 000 domare, ledare, föräldrar, syskon och anhöriga är engagerade på ett eller annat sätt. Tillsammans lägger de ner mer än 30 miljoner arbetstimmar i form av ideellt arbete varje säsong.