ANNONS

Cykel och Calle – Lisas starkaste grenar

Lisa Nordén tillsammans med sambon Calle Friberg under ett sällsynt besök hemma i Sumpan. I lägenheten på Tulegatan samlar hon energi inför det, förhoppningsvis, stundande OS-äventyret i Brasilien. Njuter av att vakna i sin egen säng, dricka bryggkaffe och dra på sig något annat än lycra.
Lisa Nordén tillsammans med sambon Calle Friberg under ett sällsynt besök hemma i Sumpan. I lägenheten på Tulegatan samlar hon energi inför det, förhoppningsvis, stundande OS-äventyret i Brasilien. Njuter av att vakna i sin egen säng, dricka bryggkaffe och dra på sig något annat än lycra.
I dagarna bilar Lisa Nordén och sambon Calle Friberg ner till Alperna för ett höghöjdsläger i franska Morzine.
I dagarna bilar Lisa Nordén och sambon Calle Friberg ner till Alperna för ett höghöjdsläger i franska Morzine.
Efter tio år i kappsäck har triathleten Lisa Nordén hittat hem. I Sumpan har hon sin bas och sin mountainbike-cyklande kärlek Calle Friberg som följer henne runt i världen. Nästa stora resa går förhoppningsvis till OS i Rio - men SOK dröjer med beskedet.
ANNONS

Hon blev Lisa med hela svenska folket efter silvret i triathlon i London-OS 2012. Fyra år senare har Lisa Nordén klarat kvalgränsen till OS i Rio, men väntar alltjämt på klartecken från SOK.

Egentligen är det glasklart, menar hon. Kriteriet, en topp åtta-placering i någon av årets kvaltävlingar, är inte uppfyllt.

Hon var retliga 2 sekunder ifrån topp åtta i VM-premiären i Abu Dhabi i mars, det bästa resultatet på flera år.

– Jag tycker att jag har visat att jag lyckas leverera i stora sammanhang. Och min tränare Darren Smith har ganska bra historia med att pricka in de största tävlingarna och få bra resultat där, säger Lisa Norden.

Hon liknar situationen med att sitta i transit mellan två flyg och inte kunna göra annat än att planlöst gå och titta i tax-freen innan nästa plan lyfter.

– Det är lite tudelat. Det är klart att man tränar för OS, men huvudfokus för den här säsongen är att bli så snabb som möjligt. Och det vill jag bli oavsett om jag åker till Rio eller inte. Det är lika motiverande om jag inte blir uttagen att visa att jag kan vara lika snabb i augusti som om jag hade blivit uttagen, säger hon.

Efter tio år i kappsäck har Lisa Nordén hittat hem. Sedan ett par år tillbaka bor hon på Tulegatan i Sundbyberg. Här har hon sin bas och sin mountainbike-cyklande kärlek Calle Friberg som följer henne runt om i världen. På den inglasade balkongen står trainern där de kör dåligt väder-intervaller, i klädkammaren tronar Lisas blåglittriga landsvägsracer och Calles sjuttioelva cyklar.

– Vi borde röja lite. Men det är inte cyklarna som ryker, skrattar Calle.

– Sen tänkte vi faktiskt höghöjdssäkra sovrummet. Vi har ett höghöjdstält – och ingen ventilation. Då kan vi köra ett höghöjdsläger i Sumpan istället. Vi måste komma på något sätt att täta dörren bara, haha, säger Lisa.

ANNONS

De träffades när Calle var inhyrd cykelcoach för ett triathlongäng. Det sa inte klick, snarare: ”Gud vad du är trevlig, dig vill jag träffa dig igen”.

– Fast det är svårt att ses när man befinner sig på olika ställen i världen, skrattar Calle Friberg och smackpussar flickvännen rätt på munnen.

Idag är cykel Lisas starkaste gren.

– Inte har jag gjort henne till en sämre cyklist i alla fall, haha. Det finns en del att slipa på i triathlon-världen cykelmässigt, säger Calle.

Som kurvteknik, vändpunkter och igång-drag.

Lisa förklarar. Kan man ta kurvorna och bibehålla farten lite bättre måste konkurrenterna, som gör det lite sämre, hela tiden jobba sig i kapp.

– Har du x antal varv och du cyklar i fyra mil. Någon blir ju tröttare i benen när man ska börja springa och helst ska det inte vara du, säger hon.

Nu väntar ett höghöjdsläger i Morzine, Frankrike. Lisa Nordén och Calle Friberg bilar ner och boar in sig.

– Det blir att jag har lite mer vuxet privatliv. Du bor bra, du mår bra, du kan gå ut och käka på kvällarna, du pratar annat. Det är inte bara idrott, säger Lisa.

Inne i bubblan handlar det om att förbättra små, små detaljer och ta sin kropp till nivåer där den aldrig varit förut.

– Folk tittar på Kallur och Alshammar. ”Va fan, kan du inte springa fortare? Du får väl träna lite mer då.” Men idrott är komplicerat.

Utmaningen är att få alla delar att funka samtidigt, att vara frisk när det gäller, att få vara skadefri under längre period, att kunna träna optimalt och tänja gränserna, utan att tänja dem för mycket och dra på sig överansträngningsskador.

– Det är ganska få gånger man lyckas tajma det där och kräma ut allt man har och att det känns ganska bekvämt. För det gör faktiskt ont. ”Nu gör det så ont och jag springer så fort som jag aldrig gjort innan, men det känns ändå ok”. Det är dit man vill komma, säger Lisa Norden.

I London var hon ett målfoto från OS-guldet. I Rio kan de 20 bästa, en bra dag, knipa guldet, menar hon. Så tajt är det.

– Så klart att jag kommer att åka dit och få ut allt jag kan. Och absolut, en guldmedalj är det som man allra helst vill åka hem med, säger Lisa Nordén.

Fakta

Tar med myggspray till Rio

Namn: Lisa Nordén.

Ålder: 31.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Sambon Calle Friberg, som tävlar i mountainbike.

Främsta merit: OS-silvret i triathlon i London 2012.

Favorit till OS-guldet: Amerikanskan Gwen Jorgensen, som just nu springer snabbare än alla andra.

Om Sika-viruset: ”Jag tror faktiskt att jag kan ha haft en lindrigare variant ifjol när vi kom hem därifrån. Helst ska jag inte vara gravid när jag åker till Rio och det har jag inga planer på att vara. Sen gäller det att ha myggspray på sig.

Favoritplatser i Sumpan: ”Ursvik och Signalfabriken, dit går vi ofta och fikar”.

Aktuell: Väntar på klartecken från SOK för att få representera Sverige i triathlon i OS i Rio. Besked väntas under veckan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.