ANNONS

Cyklister intar gamla galoppbanan på lördag

Cykelcross i Täby
Tuffa väderförhållanden rådde under förra årets cykelcrosstävling på gamla galoppbanan.
På lördag, den 21 oktober, är det dags för andra upplagan av CX Täby Park – en tävling i cykelcross som avgörs på den gamla galoppbanan.
– Vi ska försöka ha ett så bra arrangemang att vi får arrangera SM i Täby nästa år, säger Oscar Ekman, tävlingsledare för CX Täby Park och ungdomstränare i arrangörsklubben MTB Täby.
ANNONS

Cykeln i cykelcross är i princip en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar. Inför fjolårets tävling på Täby Park hade Oskar Ekman räknat med att cyklisterna skulle få det tufft då däcken skulle sjunka ner i den gamla galoppsanden. Men det kalla vädret gjorde att sanden blev hård och de drygt 100 deltagarna utsattes i stället för helt andra prövningar i form av yrande snö och vinande vindar.
– I år hoppas vi på lite bättre väder, säger Oscar Ekman.

2,6 kilometer lång bana

Banan är 2,6 kilometer lång och varvtiden är fem till tio minuter. Den totala tävlingstiden är 20–60 minuter beroende på klass.
I cykelcross tvingas cyklisterna ofta lyfta upp cykeln och springa med den på axeln för att ta sig förbi vissa delar av banan. Den gamla galoppbanan är relativt platt så till tävlingen den 21 oktober byggs flera hinder som ska tvinga deltagarna att hoppa av och bära cykeln.

Bygger en trappa

– Bland annat bygger vi en bro med en trappa som man ska uppför. I år har vi kunnat planera för tävlingen längre tid än i fjol så vi skalar upp litegrann. Det blir större, lite häftigare, säger Oscar Ekman.

Cykelcross

En sådan här trapp-bro ska byggas inför tävlingen på gamla galoppbanan på lördag. Här är det Tullinge SK:s Paul Greijus som tar cykeln på axeln uppför trappan under en tävling i Småland. Foto: Erik Greijus

Tävlingen ingår i serien CX Pokalen och dagen efter körs UCI-tävlingen Stockholm Cyclocross i Stora Skuggan, som lockar elitcyklister från Finland, Norge och Danmark. Flera av dem kommer till start även i Täby.
– Ja, danskarna är i alla fall redan anmälda, säger Oscar Ekman.

Lisa Nordén tävlar

I damklassen är Sveriges främsta triathlet, Lisa Nordén, en av de anmälda.
– Det här är inte henens gren, även om hon är en duktig cyklist. Hon kommer med nedtonade förväntningar. För henne är det mest en träningsform och hon kommer hit för att ha roligt, säger Oscar Ekman.
Utöver flera ungdomsklasser och elitklasser finns ett motionslopp där man kan använda sin mountainbike. Den som anmäler sig till motionsklassen senast den 16 oktober och anger ”Täby Park” som klubb bjuds av MTB Täby på startavgiften.

Publikfester på kontinenten

– Och de som inte ska tävla själva rekommenderar jag att ta sig till galoppen och kolla. Cykelcross är en väldigt publikvänlig sport, jättekul att se på eftersom man kommer så nära och kan följa cyklisterna hela tiden. På kontinenten, i till exempel Belgien och Holland, är det enorma publikfester med omkring 50 000 åskådare, säger Oscar Ekman.

cykelcross

Så här såg det ut på en cykelcrosstävling i Zonhoven i Belgien i helgen. Foto:Per-Anders Johansson

Cykelcross skapades på 1970-talet för att förlänga säsongen för landsvägscyklister och i början tävlade man med helt vanliga  landsvägscyklar ute i naturen. I Sverige har sporten funnits i drygt tio år och den blir allt populärare, framför allt som ett komplement till landsvägs- och MTB-cykling, berättar Oscar Ekman.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.