Dags för slaget om Zinkensdamm

Benjamin Nilsson från BK Borsten och Lee Spångberg och Hasan Özdemirok från Zinkens FC är laddade inför derbymatchen.
Benjamin Nilsson från BK Borsten och Lee Spångberg och Hasan Özdemirok från Zinkens FC är laddade inför derbymatchen.
På torsdag smäller det. Bataljen som kommit att kallas ”Slaget om Zinkensdamms IP” avgörs när BK Borsten ställs mot Zinkens FC.

– Förloraren bjuder på bärs. Det är tradition, säger Lee Spångberg, Zinkens lagledare.

Det är mycket som kretsar kring öl när BK Borsten och Zinkens FC gör upp i ett tidigt toppmöte i division 7G. Båda lagen betraktar västra Söder som hemma och Zinkens krog som sin klubblokal och det är här spelarna träffas efter matchen.

Det är så att traditionen påbjuder att förlorarna bjuder det andra lagets spelare på öl efter matchen.

– Hittills har Zinken alltid bjudit, säger Borstens Benjamin Nilsson och skickar en passning till Lee Spångberg.

– Borsten är favoriter måste jag erkänna. Vi har förlorat alla våra seriemöten hittills, säger Lee.

Borsten har anor från 1985. Laget har med undantag av två säsonger alltid spelat i den lägsta divisionen. Det var ett kompisgäng som startade föreningen men de flesta har lagt av. Benjamin – med artistnamnet ”Benji” på ryggen – har varit med de senaste tio åren.

– Jag är den enda i dagens lag som också spelat med det gamla gänget. Jag ser mig själv som en brygga mellan det gamla och nya Borsten, säger han och flinar.

Borsten har tagit fram en riktigt läcker matchtröja – gul med mörkblått kors. Det är Parmas gamla ställ. Klubbmärket består av en – döskalle. Enligt Borsten är det faktiskt en antivåldssymbol. Märket har plankats rakt av från tyska St. Pauli i Hamburg som tog till sig dödskallen som en ironisk reaktion mot de nynazistiska krafterna i landet.

– St. Pauli har sett vårt klubbmärke och gillar det, säger Thomas Hammarström i Borsten.

Zinkens tröja håller också måttet – klassiskt svart och vit med ett fiffigt klubbmärke. Det är en streckkod där det står ”2005-03-21 Zinkens FC”. Det är kort och gott datumet när klubben bildades.

– Streckkoden är ett koncept – en symbol för det samhälle vi lever i. Det är en signal att man ska spela för laget och betala med sig själv. Vi började i Korpen och ska nå Champions league eller åtminstone allsvenskan, säger Lee.

Han är fullständigt gravallvarlig en lång stund. Det behövs ett par kontrollfrågor innan vi genomskådar honom.

– Allvarligt talat så är vår plan den här: vi är inte på väg någonstans, vi är redan där och ska njuta av det, säger han.

Lee berättar att det är kärleken till fotbollen som förenar spelarna i gärdsgårdsserierna.

– Jag spelar inte själv men tycker att det är kul att driva en fotbollsklubb. Det är det bästa som finns. I år ligger vi i samma serie som Borsten, Anthropi och Träsket. Det blir en trevlig sommar på Zinkensdamms IP, säger han.

Lee startade klubben tillsammans med Zinkens krogs ägare Hasan Özdemirok.

– Först döpte vi klubben till FC Zinkens krog men fotbollförbundet hade synpunkter så det blev Zinkens FC till slut, säger Hasan.

Han lovar att han ska tömma krogen på torsdag klockan 14.00 när matchen börjar och låta gästerna fortsätta på arenan – allt för att det ska bli riktigt bra tryck även på läktarna. Därmed är allt upplagt för att vi ska få svaret på den eviga frågan:

Vem bjuder på ölen?

Fakta

Rekordet från -41

Zinkensdamms IP invigdes 1937 och är en av landets mest använda idrottsplatser. Nyttjas i princip dagligen, året runt.

Det officiella publikrekordet är 11 543 åskådare som såg det allsvenska fotbollskvalet 1941 mellan Reymersholms IK och IFK Eskilstuna.

Här finns konstgräsplan för 11- och 7-mannaspel, löparbanor, en konstfrusen bandyplan på 6 700 kvadratmeter och ishall.

Källa: stockholms stad