Dålig is kan kosta VHC seriesegern

Värmdö HC:s tränare Alex Östling går igenom upplägget inför träning på Ekvallen, där en säker seger mot Mälarö gick upp i rök på grund av dålig is.
Värmdö HC:s tränare Alex Östling går igenom upplägget inför träning på Ekvallen, där en säker seger mot Mälarö gick upp i rök på grund av dålig is.
Isproblemen i Ekvallen kan kosta Värmdö seriesegern. Seriefinalen mot Mälarö var i princip avgjord, 4–0, när domaren bröt. Nu måste matchen spelas om från början.

Fredagen den 19 oktober tog serieledande Värmdö HC emot dåvarande tabelltvåan Mälarö HF hemma i Ekhallen. Värmdötränaren Alex Östling myste i båset.

– Vi hade riktigt bra flow och kom igenom första perioden med en 4–0-ledning, i andra fortsatte vi att spela fin och kreativ hockey. Vi kontrollerade matchen och jag tror att vi hade kunnat öka på ledningen med ett antal mål, målskillnad kan ju vara viktigt i slutändan.

Men i den andra perioden, när matchuret stod på 09.08, blåste domaren av.

– Han bedömde att isen inte var tillräckligt tjock och att man kunde bli skadad om man trampade fel, säger Alex Östling.

Värmdös skyttekung Tobias Beckman, 24, håller med.

– Isen var inte bra, jag vet inte vad som var felet eller vems felet var, men det blev något jack i isen ner i betongen. Då är det lätt att man fastnar och då kan både ben och knän gå, säger han.

Har det hänt dig tidigare?

– Nej, jag har aldrig varit med om att någon seniormatch har blivit avbruten på det här sättet. Någon gång som liten när jag spelade på uterinkar fick vi avbryta för att det var för mycket snö, men aldrig för att isen gick sönder.

Enligt Tommy Wiberg, anläggningschef på Ekvallen, hade problemen flera orsaker. I ett sms till Lokaltidningen Mitt i skriver han: ”vi drog i gång bandyisen på fredagsmorgonen och vi hade bra kyla ut till alla banor. Nu var det 12 grader varmt och lite blåst på det också vilket inte är så bra. En av maskinerna hade lagt av strax innan klockan 17 och det resulterar i att vi tappade kyla på banorna. I och med att vi tappade kyla så frös inte isen vid spolningen mellan 1:a och 2:a perioden, och då bröt domaren matchen.”

Nu har Stockholms ishockeyförbund beslutat att matchen ska spelas om från början. Ställningen kommer alltså vara 0–0 när spelarna åker ut på Ekhallens is igen klockan 16.30 på lördag.

Alex Östling anser att motståndarna har allt att vinna på omspelet.

– Förlorar vi den matchen känns det frusterande, vi hade tagit kommandot och borde ha vunnit, det blir en mycket jämnare tabell och för oss är det viktigt att dra ifrån, så att allt inte behöver hänga på sista matchen när vi möter Bålsta.

Ett annat orosmoln är Mälarös målvakt Richard Siirala som har ligans högsta räddningsprocent.

– Han är seriens bästa målvakt och hade en dålig dag mot oss, nästa gång kanske han har en bra dag. Och får vi tre matcher i stället för två den veckan. Men fortsätter vi bara att spela bra, kreativ hockey tror jag verkligen att vi ska kunna ta dem igen, säger Alex Östling.

Tobias Beckman tycker också att det är frustrerande att spela om en match som kan kosta Värmdö ­seriesegern.

– Mälarö ska vara glada att vi spelar om matchen. Det är nya förutsättningar och det är bara att jobba efter dem. Självklart vore det kul att vinna serien men man ska inte tänka så, det viktigaste är att vi kommer topp fyra och når alltvåan. I den första träningsmatchen för säsongen spikade deras målvakt igen, annars har jag inte tänkt på att han är bättre än någon av de andra målvakterna i serien. Om vi spelar vårt spel tror jag inte att det ska vara något problem.

Fakta

Sex matcher kvar

6 november: Lidingö Vikings HC–Värmdö HC.

9 november: Värmdö HC–FOC Farsta.

10 november: Värmdö HC–Mälarö HF (omspel)

13 november: Värmdö HC–Spånga IS IK.

16 november: Mälarö HF–Värmdö HC.

20 november: Värmdö HC–Bålsta HC.