Dåliga isen ska hackas upp – ishallen stängd

isen i Vilunda
Koner har satts ut för att markera alla vita fläckar på Vilundas is.
isen i Vilunda
Domarna försöker fixa ett hål i isen under en match tidigare i höstas.
Eddie Andersson Väsby Hockey
Ett ihåligt ljud hörs när Eddie Andersson knackar i de vita fläckarna.
isen i vilunda
Domaren granskade isen innan han lät andra perioden börja i onsdags.
Väsby Hockey
Väsby slog Nacka med 5–3 på onsdagskvällen. Sedan stängdes ishallen.
Problemet med isen i Vilundahallen har blivit akut. Nu är hallen helt stängd i två dagar då isens många vita fläckar ska hackas upp för hand och fyllas och frysas igen. På så sätt ska denna säsong räddas. Men en ny ispist tycks ett par år till.

– Vi har haft de här problemen i över tio år, men de senaste åren har det blivit värre och värre. Förra veckan hade vi en spelare som gick genom isen tre gånger och vi är ständigt rädda att någon ska skada sig. Frågan är om vi kan hanka oss fram så här i två år till, säger Eddie Andersson, ordförande i Väsby Hockey.

Faktum är att skador redan har inträffat. För ett par veckor sedan åkte en spelare i A-laget in i sargen på grund av att isen inte höll. Under träningar tvingas Väsby Hockey ha koner på isen för att markera de värsta ställena.

– Det är massor av vita fläckar på isen och där är det alldeles mjukt under ytan, som snö. Där finns luft. Hör här, det låter ihåligt, säger Eddie Andersson och knackar med en hockeyklubba på några av fläckarna.

Eddie Andersson Väsby Hockey

Ett ihåligt ljud hörs när Eddie Andersson knackar i de vita isfläckarna i Vilundas is.

Ispisten är över 45 år gammal och numera sliten. Dessutom är det hål och sprickor i asfaltsplattan under isen vilket gör att luft tränger upp underifrån.

Problemet har varit känt länge, men det har alltså eskalerat. Tidigare har politikerna lovat att åtgärda det, men nu pågår ett övergripande projekt för Vilundaparkens utveckling och då vill man vänta med att investera i en ny ispist.

På Väsby Hockeys 60-årsfest lovade kultur- och fritidsnämndens ordförande Leif Bejhed (V) investeringar på drygt 20 miljoner kronor i ishallen, men pengarna har dragits tillbaka.

– Jag får göra en pudel där, det finns inga medel för 2017. Nu är teknikernas bedömning att vi kan klara två tre år till och på så sätt invänta planen för hela Vilundaparkens utveckling, säger han.

I tisdags beslutade nämnden att en större investering får vänta, men också att uterinken ska få ett tält – en investering på 7–8 miljoner kronor.

– Det är vi jätteglada för. Klubben har vuxit de senaste åren, ungdomslagen tränar alltid två lag samtidigt på isen i dag, så en isyta till är absolut nödvändig. Annars skulle vi inte få plats nästa säsong. Men jag är samtidigt orolig för isen i A-hallen. Vad händer om den brakar? säger Eddie Andersson.

I onsdags, dagen efter nämndens möte, kom Jörgen Hjert, Ice Master på Svenska Hockeyförbundet till Vilunda för att besiktiga ishallen. Han tycker att handlingsplanen som finns för att rädda resten av denna säsong är bra, men ser det samtidigt som en kortsiktig lösning.

– Defekterna får man bort genom att hacka och temperera isen, men det är något skit i backen – det kommer luft underifrån – så problemet kommer tillbaka. Hur lång tid det tar, en vecka eller en månad eller kanske mer, det vet man inte, säger Jörgen Hjert.

 

Han är tveksam till att vänta i två år eller mer på att åtgärda grundproblemet.

– Ja, då får man trubbel.

isen i Vilunda

Domarna försöker laga ett hål i isen under en match i Vilunda.

Nu är det så det ser ut att bli. Just nu, torsdag och fredag, är ishallen helt stäng. De vita fläckarna hackas bort för hand och därefter duschas vatten i hålen i flera omgångar.

Under helgen flyttas allmänhetens åkning till utebanan och även nästa vecka hänvisas all verksamhet under dagtid dit.

Hur mycket bättre isen blir av åtgärderna, och hur länge förbättringarna håller i sig innan problemen dyker upp igen, vet man ännu inte.

Eddie Andersson och alla andra i Väsby Hockey kan bara hålla tummarna. A-laget jagar just nu en plats i Allettan och endast två matcher återstår i grundserien, Hockeyettan östra. Väsby möter IFK Tumba Hockey borta på söndag och avslutar mot Visby/Roma hemma i Vilundahallen på onsdag.

– Vi hoppas att isen ska hålla nu. Det vore ju ingen bra reklam för Upplands Väsby om vi tvingas spela våra hemmamatcher i Kista, säger Eddie Andersson.