AIK:s damer nära nå kvalet till Basketligan

AIK. basket damer
Premiären i Superettan mot Högsbo blev en av de tuffare matcherna, seger med 54–53.
AIK. basket damer
Felicia Broström, en av de unga talangerna i AIK.
AIK. basket damer
Amerikanska stjärnan Janel McCarville anslöt till AIK under säsongen.
Under sin första säsong har AIK:s basketdamer radat upp segrar, undantaget en ynka plump i januari. Blir det ytterligare en seger mot BG Luleå i Vasalundshallen på fredag kväll är AIK klara för kval till Basketligan.

– Det har gått bra, även om det har varit svårt med fokus i hela matchen ibland när nivåskillnaden har varit för stor. Men vi har tränat väldigt bra. Vi har en stor trupp med bra blandning av unga talanger och lite äldre spelare som står för rutin. Gemensamt är att alla har målet att bli så bra som möjligt och att göra AIK som lag så bra som möjligt, säger lagets tränare Anders Härd.

Vunnit 17 av 18

I basketettan norra vann IK elva av elva matcher. Efter jul, i Superettan, har det blivit sex segrar på sju matcher hittills.

Fyra omgångar återstår, men AIK säkrar en plats i kvalet till Basketligan om man besegrar BG Luleå hemma i Vasalundshallen på fredag.

Vill ha publikstöd

Matchen börjar klockan 19 och Anders Härd hoppas på starkt publikstöd.

– Vi har haft riktigt bra med publik hittills. Nu är det fredagskväll och sportlov, så vi får se. Men det är en intim hall så även om bara 100 pers kommer dit blir det bra tryck, säger han.

AIK:s lag är så pass bra att man hade klarat sig kvar om man spelat i Basketligan redan den här säsongen, menar Anders Härd. Ändå ser han det sannolikt stundande kvalet som en verklig prövnibg, med oviss utgång.

”Tuff väg att gå”

Ettan och tvåan från Superettan och de två sista lagen i Basketligan gör upp i en dubbelserie. De två bästa spelar i ligan nästa säsong.

– Det är svårare än tidigare år att gå upp, en riktigt tuff väg att gå. Från Basketligan är Uppsala redan klara för kvalserien och de har fyllt på med bra spelare och har ett bra lag nu. Ovanför dem är det extremt jämnt, så det andra laget som kommer från Basketligan kommer också att vara starka och i princip ett potentiellt topplag i ligan. Så jämnt är det. Det blir en utmaning, men vi ser fram emot den.