AIK:s damer en seger från att gå upp i ligan

AIK Basket damer
AIK:s damer har vunnit 27 av hittills 29 matcher under sin första säsong.
AIK Basket damer
AIK:s veteran Kadidja Andersson.
AIK Basket damer
Taktiksnack.
AIK Basket damer
Johanna Prytz, 20, en av många unga spelare i AIK:s damlag.
AIK:s basketdamer leder kvalserien efter seger med 75–70 borta mot Högsbo i lördags. Två hemmamatcher återstår. AIK kan säkra en topp två-plats – och spel i Basketligan nästa säsong – redan på onsdag mot KFUM Uppsala i Vasalundshallen.

I kvalserien har motståndet som väntat varit tuffare än i Basketettan och Superettan, där AIK vann 24 av totalt 25 matcher. Men AIK har ändå lyckats vinna tre av fyra matcher hittills och leder serien när två omgångar återstår.

För AIK väntar två hemmamatcher i Vasalundshallen – mot KFUM Uppsala på onsdag och mot KFUM Östersund på lördag.

Kan gå upp på onsdag

Skulle AIK besegra KFUM Uppsala så säkrar man avancemanget till Basketligan redan med en omgång kvar att spela.

Även AIK:s herrar kan se tillbaka på en urstark säsong. Laget vann i söndags borta mot LF Future med 102–97, en seger som innebär att AIK är klara seriesegrare i Superettan oavsett hur det går i sista matchen borta mot Wetterbygden Highlanders på söndag.

Herrarna hoppas också på spel i ligan

Herrarna är alltså sportsligt klara för spel i Basketligan. Det räcker dock inte. Klubben måste även godkännas av Basketförbundet för att få ta steget upp.

– Vi har redan skickat in en ansökan. Vår förhoppning är att vi ska ha både herrlaget och damlaget i ligan nästa säsong, sa Franco Zanetti, klubbdirektör i AIK Basket, till Lokaltidningen Mitt i för ett par veckor sedan.