AIK:s damer ska spela som herrarna

Loreta Kullashi
Loreta Kullashi, 17, gjorde 20 mål på 23 tävlingsmatcher i AIK i fjol.
AIK damfotboll
Lagfoto. Över hälften av spelarna i A-truppen är tonåringar.
Amanda Nildén, AIK damfotboll
Farfar och pappa lirade i AIK:s A-lag. Här gör Amanda Nildén, 18, sitt första mål för AIK.
Amanda Nildén (tv) och farfar Jim "Jimpa" Nildén
Amanda Nildén gör sin första säsong i AIK. Farfar "Jimpa" Nildén gjorde 124 matcher i AIK.
I år ska AIK:s damer spela 3-5-2 precis som klubbens herrlag. Rekordmånga årskort är sålda, cirka 650 stycken. Lagets tränare Christer Lundin önskar att många av dem dyker upp på premiären i Elitettan, på Skytteholms IP den 13 april.

– Jätteroligt att många har köpt säsongskort. Hoppas att de dyker upp på matcherna också, vi vill verkligen ha publikstöd, säger Christer Lundin.

AIK:s trupp är ung och talangfull. Över hälften i laget är tonåringar och fyra av dem spelar i landslaget (två i U17 och två i U19). Ändå är snittåldern lite högre i år än i fjol.

Bara en förlust på försäsongen

– Ja, vi har tre nya lite äldre spelare – Caroline Röstlund, Sarah Storck och Marie Pettersson – som ska stå för rutin och balansera upp den ungdomliga ivern, säger Christer Lundin som gör sin andra säsong som huvudtränare.

Hittills tycks det ha fungerat bra. I träningsmatcherna har AIK endast en förlust, mot damallsvenska Djurgården.

Christer Lundin, AIK damfotboll

Christer Lundin gör sin andra säsong som huvudtränare i AIK:s damlag.

– Ja, det ser bra ut. Vi har sett mycket av det som vi har jobbat med taktiskt och som är nytt för i år, säger Christer Lundin.

Vad är det för nyheter?

– Vi har bytt spelsystem, från 4-4-2 till 3-5-2. Det började växa fram redan förra året. Jag har inte varit en 3-5-2-människa tidigare, men vi har tittat lite på herrarnas spelsystem och tänker att vi kan utbyta erfarenheter och dra nytta av det.

Målet är topp tre

I fjol kom AIK på sjunde plats i Elitettan, näst högsta serien. Målet är att nå betydligt högre i år.

– Vi ska vara med i topp tre. Två lag går upp och vi ska inte skynda på med det, men händer det i år så tackar vi inte nej. Ett annat mål är att ta oss till Svenska Cupens gruppspel. Damerna ska gå över tlll gruppspel, precis som herrarna, och när det inleds våren 2018 vill vi vara med.

Klassiska Umeå IK i premiären

I seriepremiären på Skytteholms IP den 13 april väntar tidigare storklubben Umeå IK som i fjol åkte ur Damallsvenskan med liten marginal.

– De har tappat många etablerade spelare och föryngrat rejält. Jag tror att de svåraste konkurrenterna blir Växjö, Kalmar och kanske Malbacken och Uppsala, säger Christer Lundin.