Bröstcancerarbetet gav finalplats

Maria Wiklund Karlsson.
Maria Wiklund Karlsson.
Varje dag drabbas 26 kvinnor i Sverige av bröstcancer. Maria Wiklund Karlsson från Djursholm blev själv sjuk i bröstcancer för 20 år sedan – och blev strax därefter den stora eldsjälen i Bröstcancerföreningen Amazona. Nu är hon en av fyra finalister till Årets Eldsjäl 2017 i kategorin ”Hälsa”.

Maria Wiklund Karlsson är en av finalisterna till Årets Eldsjäl 2017. Vinnaren presenteras under Eldsjälsgalan i mars nästa år. Hennes arbete med att hjälpa kvinnor med bröstcancer har resulterat i nomineringen till årets eldsjäl. Nu har hon gått vidare till final.

– En kvinna som har gått igenom bröstcancerbehandling får efter avslutad behandling i dag oftast inte träffa sin läkare för uppföljning. Detta trots att patienterna efter avslutad behandling ofta mår riktigt dåligt. Har man fått bröstcancer, kommit till oss, överlevt sin cancer och lärt sig att lita på sin nya kropp, då är det väldigt många som vill komma tillbaka och hjälpa andra, säger Maria Wiklund Karlsson i ett pressmeddelande.

Själv drabbad av bröstcancer

För 20 år sedan drabbades Maria Wiklund Karlsson av bröstcancer och kom i bröstcancerföreningen Amazona som är en av 33 bröstcancerföreningar i Sverige. Idag hon leder hela verksamheten i BCF Amazona och sitter i ett antal arbetsgrupper på Karolinska Universitetssjukhuset för utveckling av deras bröstcentrum.

– Jag är inne och petar i det mesta som vi gör, på gott och ont. Tanken är faktiskt att jag är inne på mitt sista år. Jag ska fylla 65 och det är dags för någon annan att ta över. Men det kommer nog bli lite svårt att hålla sig borta, säger Maria Wiklund Karlsson.

Folkets röst avgör

Nu kan svenska folket rösta fram sin favorit till Årets Eldsjäl kategori ”Hälsa”. Vem vinnaren blir avslöjas under den stora Eldsjälsgalan i mars nästa år då totalt 20 finalister kommer att tävla i kategorierna: Hälsa, Integration, Kamratskap, Ledare, Förening och Öppen kategori.

Länk till röstningen.

Fakta

Fakta om Maria:

Namn: Maria Wiklund Karlsson
Ålder: 64 år.
Bor: Djursholm.
Familj: Man och tre vuxna barn.
Gör: Är halvtidsarvoderad ordförande i Bröstcancerföreningen Amazona och sitter i ledningsgrupp och ett antal arbetsgrupper för bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

Fakta

Fakta Bröstcancer

Det finns olika typer av cancertumörer i bröstet: en del växer långsamt, andra snabbt. Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Cirka 9 000 drabbas årligen i Sverige och mellan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Runt 1 500 kvinnor dör varje år i bröstcancer. Bröstcancer drabbar framför allt medelålders och äldre kvinnor. Medianåldern för insjuknande är 64 år. Färre än fem procent är under 40 år. Överlevnadsstatistiken för bröstcancer har ökat betydligt under senaste årtiondena, främst tack vare att fler fall av bröstcancer upptäcks tidigt och tack vare förbättrade behandlingsmetoder.