ANNONS

Danderydsloppet siktar på över 500 deltagare

Danderydsloppet
Full fart i starten i en av barnklasserna 2017.
På tisdag den 1 maj avgörs Danderydsloppet för 12:e gången. Den natursköna banan går till stor del utmed Edsviken, med start och mål vid Danderydsvallen. Arrangörsklubben Danderyds SK Friidrott siktar på minst 500 löpare i alla åldrar.
ANNONS

– Ja, vi brukar ha strax under 500 deltagare och siktar varje år på att nå över det. I fjol siktade vi på 1 000, men det nådde vi inte. Då måste vi nog försöka gå ut lite större, för långsiktigt tycker vi att det borde kunna bli så många. Det är ju alltid på 1 maj, en ledig dag, säger Mats Sjöstedt, tävlingsgeneral för andra året.

Ni missar ju dock dem som vill tåga på arbetarrörelsens internationella högtidsdag, men de kanske inte är så många i Danderyd?

– Nej, man kan nog hinna med det också. Men visst, det är säkert inte så många Danderydsbor som åker in till stan för att demonstrera.

Till vallen för sex sju år sedan

De första åren utgick loppet från Danderyds gymnasium men för sex sju år sedan flyttades det till Danderydsvallen.

5-kilometersbanan går genom Nora träsk och därefter utmed Edsviken mot Sollentuna med vändning vid Sätra äng.

Danderydsloppet

Danderydsloppets bana går till stora delar på strandpromenaden utmed Edsviken. Foto: Danderyds SK

10-kilometersbanan har samma sträckning, men fortsätter vidare mot Sjöberg och vänder vid Borgvägen. Därefter passeras bland annat Sätraängs kyrka, Sätra äng och Nora strand innan man på slutet tar en sväng tillbaka genom Nora träsk.

”En växlande bana”

– Man springer längs strandpromenaden en hel del och där är det platt, men vissa delar av banan är mer kuperad med en del bergknabbar. En växlande bana, så kan man sammanfatta den, säger Mats Sjöstedt.

ANNONS

Motions-, tävlings- och barnklass finns

Utöver 5- och 10-kilometersloppet, som båda har en motions- och en tävlingsklass, finns flera barnklasser där de yngsta springer 1 kilometer och de lite äldre (10–13 år) springer 2 kilometer.

Danderydsloppet

214 av deltagarna, nästan hälften, var barn i fjolårets lopp. Foto: Danderyds SK

– Det är ett lopp för i första hand motionärer och familjer. Många barn springer i barnloppet och så springer deras föräldrar i motionsloppet. Och de flesta är från Danderyd och närkommunerna Täby och Sollentuna, plus att Lidingö brukar komma med ett stort gäng, säger Mats Sjöstedt.

En hel del elitlöpare brukar dyka upp

Det är dock inte bara glada motionärer och hurtiga familjer utan en hel del elitlöpare, till och med landslagslöpare, som brukar dyka upp, berättar Mats Sjöstedt. I fjol vann exempelvis Spårvägens FK:s Fredrik Uhrbom 10-kilometersloppet på 32,50.

Danderydsloppet

Fredrik Uhrbom, i mitten, har tidigare tävlat för svenska landslaget i bland annat Finnkampen. I fjol dök han upp på Danderydsvallen och tog hem segern i 10-kilometersloppet. Foto: Danderyds SK

– Och Patrik Ekström som sprang EM i maraton för ett par år sedan vann 5-kilometersloppet i fjol. Han sprang på 15 minuter, det är ju otroligt bra! säger Mats Sjöstedt.

Allt större andel kvinnor

Andelen kvinnor har ökat stadigt sedan starten och var i fjol drygt 43 procent av de totalt 441 som sprang någon av distanserna.

I år siktar alltså Danderyds SK Friidrott på att nå över 500-strecket och därmed slå rekord i antal deltagare.

Många anmäler sig på dagen

– Anmälningstiden gick ut den 25 april, men det går att efteranmäla sig. Många brukar dyka upp och anmäla sig samma dag. Men det beror förstås på vädret, så vi får hoppas på det bästa, säger klubbens vice ordförande Jan Berneryd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.