Daniel Ståhl i rekordform lever sin dröm

Daniel Ståhl
Daniel Ståhl njuter av att stå i rampljuset och bjuder ofta på sig själv mellan kasten.
På sommarens få lediga dagar gillar han att hänga med polarna, åka fyrhjuling och fiska. Men mest av allt fiskar Daniel Ståhl efter en medalj i VM i London. Den 24-årige diskusstjärnan från Järfälla är i storform och tillhör förhandsfavoriterna.

– Ja, jag har hittat bra stabilitet i tekniken, är starkare, och har hållit mig skadefri. Så det ser ljust ut, säger Daniel Ståhl.

Trots att talangen tidigt syntes tydligt var det inte givet att bjässen från Viksjö skulle ta sig till världseliten.

Haffad av Hafsteinsson

Hösten 2011 sitter en 19-årig Daniel i sporthallen på Sätra IP och väntar på att regnet ska sluta vräka ner. TV:n står på i foajén där han följer diskusfinalen från VM i Sydkorea och jublar högljutt när estländaren Gerd Kanter får på en fullträff.

Bara någon månad senare söker Kanters tränare, isländske Vésteinn Hafsteinsson upp den tonårige råtalangen på Sätra IP.

Perfekt kastkropp

– Han har haft hand om över 30 aktiva, men jag är den ende han har rekryterat på det sättet. Så jag är priviligerad, och tacksam att han såg talangen i mig och valde ut mig. Jag behövde det för att bli bäst i världen, säger Daniel Ståhl i dag, snart sex år senare.

Att Hafsteinsson såg något speciellt i den unge kastaren är inte så konstigt. Daniel har generna på sin sida – mamma Taina har vunnit SM i diskus och pappa Jan tillhörde svenska eliten i slägga. Dessutom har Daniel en kropp som gjord för långa kast – över två meter lång, stark som en björn och med en enorm räckvidd.

Krav på talangen

Men den isländske mästartränaren såg inte bara talang. Han ställde krav också. Daniel pratade redan då om att bli bäst i världen, men Hafsteinsson fick honom att förstå att det krävdes hårt arbete – och en rejäl viktminskning. Enligt vissa medieuppgifter var Daniel ett tag uppe i 170 kilo.

– Ingen kommentar på det, säger han i dag.

Daniel Ståhl

Daniel Ståhl vrålar iväg diskusen på Finnkampen i fjol. Hans mamma är från Finland och ibland skriker Daniel på finska.

Hur som helst har han gått ner markant sedan dess, och samtidigt stått för allt mer imponerande insatser i kastringen. Ett första större genombrott kom 2014 då han kastade 66,89 på en tävling i USA. Han kom femma både på VM 2015 och EM 2016, men OS i Rio senare samma år blev en missräkning då Daniel missade finalen.

Världens bästa kast 2016

Senare samma säsong fick han ett slags revansch då han slog personligt rekord med 68,72 på SM i Sollentuna – ett resultat som stod sig som världsårsbästa hela 2016.

Daniel Ståhl

Daniel spelade ishockey länge med Järfälla HC, men i 17-årsåldern slutade han och satsade helt på friidrott. Forwards och målvakter i motståndarlagen kunde andas ut då de slapp den tunge backens tacklingar och slagskott.

Årets säsong har han inlett i samma stil, plus en imponerande stabilitet. När Daniel slog till med 68,13 i sitt sista kast på Bauhaus-galan på Stadion i juni var det femte tävlingen i år han nådde över 68 meter.

Rickys rekord rök

Ett par veckor senare, i slutet av juni, slog han till med ett betydligt längre kast – ett historiskt monsterkast i Sollentuna GP. Daniel hade länge haft sikte på Ricky Bruchs svenska rekord på 71,26 från 1984.

– Det kan komma när som helst, nu i helgen eller om tio år. Men jag tar det innan jag slutar, sa Daniel tvärsäkert någon vecka före tävlingen på Sollentunavallen.

Nionde längsta någonsin

Och så blev det alltså. I tredje kastet flög diskusen. Och flög och flög – och landade på 71,29. När Daniel insåg vad han ställt till med ruschade han i full fart över fotbollsplanen och kastade sig överlycklig på gräset och gled fram till diskusen.

Kastet innebar världsårsbästa med god marginal och är det nionde längsta i världen genom tiderna.

Daniel Ståhl

Diskusen ser liten ut i Daniels hand.

”Jag har ett drömjobb”

När Lokaltidningen Mitt i träffade Daniel på Sätra IP den där höstdagen 2011 hade han redan bilden av sin framtid klar för sig.

– Jag kommer att åka runt i världen, bo på hotell och träna och tävla, sa han då.

Och precis så blev det, vilket Daniel inte ångrar.

– Jag anser att jag har ett drömjobb. Resa runt i världen, träna, tävla och träffa nya konkurrenter.

Bekväm i stjärnrollen

Han tycks även vara väldigt bekväm i rollen som friidrottsstjärna. På tävlingarna uppträder Daniel alltid avspänt och söker inte sällan kontakt med tv-kamerorna för en blinkning eller liknande.

Daniel Ståhl

Daniel Ståhl har inga problem med att posera för kameran eller bjuda tv-tittarna på lite show under tävlingarna.

– Jag är mig själv bara, jag är sådan, konstaterar han.

Och att bli igenkänd på stan, hur är det?

– Jag börjar bli van. Det är bara skoj. Ska jag bli bäst i världen får jag räkna med det. Och jag vill gärna marknadsföra svenska kastare. Svensk friidrott är inte bara hopp och löpning.

Största blågula guldhoppet

Nej så är det ju inte längre. Inför VM i London 4–13 augusti är diskuskastaren Daniel Ståhl det största blågula guldhoppet.

– Jag siktar på medalj, helst guld, säger han.

Fakta

Hänger gärna med barndomskompisarna

Namn: Daniel Ståhl.

Ålder: 24 år.

Bor: Viksjö i Järfälla.

Familj: Mamma Taina, pappa Jan, storasyster Anneli.

Klubb: Spårvägens FK.

Seniormeriter: 15 SM-medaljer i diskus och kulstötning. Femma på VM 2015 och EM 2016. Bäst i världen 2016 med 68,72. Har världsårsbästa 2017 med sitt kast på 71,29, vilket också innebar att Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord raderades.

Aktuell: Svenskt guldhopp i diskus i VM i friidrott i London 4–13 augusti.

Gör gärna på sommaren: Fiska, vara ute i naturen, spela tv-spel, åka fyrhjuling, hänga med kompisarna från Viksjö och Jakobsberg. ”Jag har bra kontakt med barndomskompisarna och träffar dem så mycket jag hinner när jag är hemma mellan tävlingarna.”

Undviker på sommaren: ”Svår fråga, inget speciellt.”