Danijela letar hockeytjejer till sin gamla klubb Hässelby Kälvesta

Ifjol vann hon Mästarnas Mästare, nu hjälper den svenska ishockeystjärnan Danijela Lundqvist moderklubben Hässelby Kälvesta att dra igång ett damlag. I tisdags hölls den första öppna träningen i Grimsta ishall.
Ifjol vann hon Mästarnas Mästare, nu hjälper den svenska ishockeystjärnan Danijela Lundqvist moderklubben Hässelby Kälvesta att dra igång ett damlag. I tisdags hölls den första öppna träningen i Grimsta ishall.
Danijela Rundqvist började spela ishockey i Hässelby Kälvesta. Sedan dess har hon tagit medaljer i VM och OS och vunnit Mästarnas Mästare.

Nu hjälper hon sin gamla klubb att starta ett damlag.

Hässelby Kälvesta Hockey Club har en blomstrande tjejverksamhet med ett 50-tal aktiva från 8 till 13 år.

De flesta spelar både med något av tjejlagen, samt mixat med killar i samma ålder.

Men ett damlag saknas, något som blir ett problem när tjejerna kommer upp i junioråldern.

– De har inget lag att ta vägen till och tvingas sluta med hockeyn eller resa långt för att spela med andra lag, säger Johan Lindqvist i Hässelby Kälvesta Hockeys styrelse.

Det fanns ett damlag i klubben för några år sedan, men det lades ned.

Nu görs ett nytt försök.

– Vår målsättning är att ha ett damlag i division 1, som är den näst högsta serien, nästa år, säger Johan Lindqvist.

En av svensk damhockeys största stjärnor, Danijela Rundqvist, inledde karriären i Hässelby-Kälvesta.

Sedan dess har hon tagit medaljer i VM och OS och vunnit Mästarnas Mästare.

Nu hjälper hon sin gamla klubb med att bygga upp ett damlag. Bland annat genom att hålla i de öppna träningar som nyligen drogs igång i Grimsta ishall. Den allra första träningen var ett 15-tal tjejer på plats.

– De var allt från 13 år till 26 någonting. Några hade stått på is – och skridskor – åtta gånger. Andra hade spelat i högsta serien. Det var väldigt blandat, säger Danijela Rundqvist.

Tjejerna fick träna skridskoåkning, skytte, en mot en-situationer och närkampsspel. Ispasset avslutades med tvåmålsspel, tre mot tre.

Varför gör du det här?

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att vara med och hjälpa till att starta flick- och damlag så att det finns hockeylag på olika nivåer. Hässelby-Kälvesta har redan en fin flickverksamhet. När de blir äldre så ska de inte behöva åka till andra sidan staden för att få spela med damer, säger Danijela Rundqvist.

Johan Lindqvist och de andra i västerortsklubbens styrelse har goda förhoppningar om att få till ett damlag.

– Drömmen är att få ihop 20 spelare. Men man klarar sig på färre, säger Johan Lindqvist.

Att få igång ett damlag är högprioriterat.

– Vi tror att om man som förening ska kunna växa i den här sporten så måste man jobba med jämställdhetsfrågorna. Hockey är inte bara en sport för det ena könet. Vårt motto är att alla ska få vara med, säger Johan Lindqvist.

Danijela Rundqvist hoppas av hela sitt hjärta att hennes moderklubb lyckas få ihop ett damlag.

– Hässelby-Kälvesta har helt fantasiska ledare som ställer upp med ett otroligt engagemang och bjuder in alla oavsett vilken nivå man befinner sig på, säger hon.

Känner du någon som är intresserad av att spela hockey? På tisdag och torsdag klockan 20.30 är det dags för öppna damträningar igen i Grimsta ishall.

Alla tjejer som är födda 2003 eller tidigare är välkomna oavsett förkunskaper.

Danijela Rundqvist kommer att vara på plats på torsdagsträningen.

Fakta

Satsar numer på att bli mamma

Namn: Danijela Rundqvist.

Ålder: 31.

Bor: Danderyd.

Familj: Maken Nils Ekman och hans två barn.

Moderklubb: Hässelby Kälvesta Hockey Club.

Sysselsättning: Föreläsare/inspiratör, projektledare för SOK-projektet Olympic Day, verksamhetschef för Djurgården Hockeys damlag.

Om comebacken i Djurgården i vintras: ”Det var fem matcher. Det är svårt att hålla sig borta när man hittat något man älskar. Men nu försöker jag stanna vid sidan, jag vill bli mamma”, säger Danijela Rundqvist.