Dansade på kryckor efter fotbollsguldet

Fyra år efter flytten från Täby och Vallentuna BK är Amadou Jawo mästare med Elfsborg, och guldmedaljen har en bättre plats än runt klädkroken.

Amadou ”Amo” Jawo gjorde sin bästa fotbollssäsong i Elfsborg fram till att en muskel i låret gick av. Trots 75-procentig styrka spelade han matcher även efter skadan, men tvingades i höst upp på operationsbordet.

– Väntade vi för länge med att sy ihop muskeln fanns det risk att den aldrig skulle bli hundraprocentigt bra.

Under firande i Borås Arena och på torget i Knallestan dansade Amo på kryckor. Dem ställde han undan ett par dygn senare.

– Jag går ganska obehindrat och har kommit längre i rehabträningen än läkarna spått.

Han är pratsam och sprallig trots att efterdyningarna till första gulddygnet handlat om att låta sig hyllas på köpcentrum, bilhallar och andra platser.

– Galet. Efter fotbollsgalan blir det förhoppningsvis lugnare, säger han och skrattar.

Normalt regnar det alltid i Borås, nu har Amo även blivit van vid konfettiregn.

– Känslan när domaren blåste av mot Åtvidaberg var enorm. Jag hade för mitt inre hunnit se fiaskorubriker. Först kom lättnaden när AIK gjorde 2–0 mot Malmö, därefter total glädje.

Det har varit nervöst att sitta på läktaren, berättar han vidare.

– Inte minst eftersom det gick bra innan skadan och jag har känt mig mer delaktig än tidigare.

På sin klädkrok i Borås Arena har han hängt sina tidigare medaljer. Den ”riktiga” medaljen längtar han efter att få graverad.

Han trivs i Borås, men Täby och Vallentuna BK är hemma. Han följer lagen och såg en VBK-match i år, Frejs matcher låg dock aldrig rätt.

– Det skulle vara roligt om Frej gick upp i super­ettan, då tror jag att VBK kan haka på. Båda borde ligga någon division högre.

Amo har åtta syskon och vill tro att alla omvänts till Elfsborgssupportrar. Alla utom Omar, som lirar i konkurrerande Syrianska. Oavsett familjens sympatier tänker han påminna dem om hur ett allsvenskt guld ser ut och vem som har ett.

– Det är faktiskt större att vinna allsvenskan än jag trodde innan. Jag är på riktigt lycklig.