ANNONS

Dansare utmanar eliten

Nathalie Rosenberg tränar i en av salarna på Balettakademin på Birger Jarlsgatan.
Nathalie Rosenberg tränar i en av salarna på Balettakademin på Birger Jarlsgatan.
Flera tusen sökte. Ett fåtal valdes ut efter stenhårda fystester. I SVT:s ”Atleterna” tampas en kickboxningsstjärna, en sprinter, ett snowboardproffs och ett gäng andra elitidrottare – plus dansaren Nathalie Rosenberg.
ANNONS

Tolv kvinnor och tolv män tävlar parvis i SVT:s storsatsning ”Atleterna”.

De flesta är elitidrottare och flera tillhör landets främsta inom sina respektive grenar.

Nathalie Rosenberg från Vasa­stan sticker ut. Hon har inga idrottsmeriter överhuvudtaget.

– När jag var liten gick jag i nunne­skola i Italien. Där tävlade jag för skolan i friidrott, men sedan dess har jag inte tävlat i något, säger hon.

I stället blev det full satsning på dans när Nathalie flyttade till Stockholm som 16-åring, efter att ha vuxit upp i Spanien och Italien.

I dag är hon yrkesdansare sedan tolv år och arbetar dessutom som fitnessinstruktör så hennes fysik tål att jämföras med många elitidrottares. Frågan var hur hon skulle hantera själva tävlings­momentet.

– De andra deltagarna är vana vid att tävla och har tränat mycket på det, men jag tävlar med mig själv på scenen. Och mitt yrke handlar om att gå in i en sal och träna, träna, träna och repa, repa, repa och sedan leverera, säger Nathalie.

Nerverna stod åtminstone pall under de stenhårda uttagningarna på Bosön, då 24 av tusentals sökande skulle väljas ut. Nathalie blev uppringd bara fyra dagar före testerna.

– Jag var på modevisning i Norrköping och hade ingen chans att träna under dagarna innan, men när jag kom till Bosön märkte jag att jag klarade saker som jag inte hade testat förut. Jag tänkte ”Wow, shit, jag har nog chansen”.

ANNONS

Nathalie är utbildad på Balett­akademin, där hon i dag själv håller klasser, men dansar även bland annat hip hop och jazz.

– Tack vare att jag är en all­sidig dansare är jag även allsidigt tränad. Jag får lite av allt: styrka, flexibilitet, dynamik.

Uppenbarligen räckte hennes fysik långt, Nathalie blev en av de 24 utvalda. I våras flyttade de in i ”Atletbyn” i Katrineholm och inledde tävlingarna – i grenar som löpning, höjdhopp, simning och klättring – på en specialdesignad multiarena.

Nathalie parades ihop med Niclas Blom som tävlar i militär femkamp.

– Han har testat det mesta lite och är grym på väldigt mycket. Vi hade ett bra samarbete, för jag som dansare är bra på att kopiera en rörelse. Till exempel i häcklöpning, ett ben rakt fram och ett bakåt – den rörelsen finns dessutom i baletten där den heter grand jete.

I första programmet som sändes i lördags tävlade deltagarna i 60 meter och i klättring. Sprint var inget problem för Nathalie, men klättringen …

– Jag hade aldrig klättrat tidigare och är lite höjdrädd. Nu var det dessutom på tid så det var tufft. Inte min favoritgren. Samtidigt var det där, i en sådan utmaning, jag kände att jag växte mest.

Nathalie och Niclas gick vidare i lördags och tävlar vidare om prissumman på 250 000 kronor i program två på lördag.

Fakta

Namn: Nathalie Rosenberg.

Ålder: 32 år.

Bor: Vasastan.

Familj: Sambo.

Yrke: Dansare, koreograf, personlig tränare, fitnessinstruktör, fitness­modell.

Meriter inom dans: Har dansat bland annat på Idrottsgalan, Melodifestivalen, NRJ Award och i musikalen Cats. Har koreograferat artister som September, Lisa Miskovsky och Charlotte Perrelli.

Meriter inom idrott: Nej.

Aktuell: En av deltagarna i SVT:s ”Atleterna” som hade premiär i lördags och sänds i totalt tio veckor.

Fakta

I SVT:s ”Atleterna” tävlar 24 elitidrottare parvis, man och kvinna, om prissumman 250 000 kronor.

På schemat står tio klassiska idrottsgrenar som 60 meter häck, stavhopp, längdhopp, simning, bågskytte och klättring.

Varje vecka åker det sämsta paret ut, medan segrarna vinner en träning med elitidrotts-coacher som Anja Persson, Christian Olsson eller Magdalena Forsberg.

Programledare är Rickard Olsson och Kajsa Bergqvist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.