Min lokala hjälte

Dansbana öppnar under t-banespåret i Vårby

Det som ser ut som klossar är högtalare som kan användas med hjälp av bloetooth/blåtand.
Det som ser ut som klossar är högtalare som kan användas med hjälp av bloetooth/blåtand.
När kommuner bygger platser för spontanidrott brukar det oftast handla fotbollsplaner, utegym och skate.

Snart invigs dock dansbanan i Vårby gård för spontandans. Och det är en dansbana som inte ligger där dansbanor brukar ligga.

Lokaltidningen Mitt i skrev i vintras inför starten av dansbanebygget i Vårby gård. Snart är det dags för dansbanan som ligger under tunnelbanans spår i Vårby gård att invigas. Den 19 augusti blir det dansuppträdanden av ungdomar, lokala dansföreningar och professionella akter.

Flera dansföreningar och tjejer i området har varit involverade i skapandet av den nya dansbanan tillsammans med Huddinge kommun. Men det har under hela sommaren gått att koppla upp sin telefon eller dator via blåtand (bluetooth) och få musik ut ur högtalarna under tunnelbanan.

Teres Selberg som varit en av de engagerade arkitekterna i projektet är också ordförande i föreningen ”Dansbana!”.

– Vi vet att andra spontana ytor som utegym, skateparker, fotbollsplaner och parkourbanor i stort sett uteslutande används av killar. ”Dansbana!” handlar om att dansa men också om vilka som får och tar plats på våra gemensamma ytor. Projektet går i linje med kultur- och fritidsförvaltningens satsning på tjejers idrottande, säger Teres Selberg i ett pressmeddelande.

Förutom att locka fler tjejer till spontanidrott genomförs satsningen också för att förbättra ”den upplevda” hälsan hos unga kvinnor i Huddinge kommun vilken på en del platser är väldigt dålig.

Vid invigningen blir det också tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande, Vibeke Bildt (L) och kommunalråd Malin Danielsson (L).

Fakta

Då är invigningen

Dansbanan har fått namnet ”Dansbana! Vårby Gård”.

Den officiella invigningen är den 19 augusti klockan 17.30-19.

Platsen är Krongårdsvägen 35, som ligger vid Vårby Gårds tunnelbanestation.

Källa: Huddinge kommun