Min lokala hjälte

Därför bojkottar Hammarbyfansen derbyt

Hammarbysupportar eldar på sitt lag i ett av vårens derbyn.
Hammarbysupportar eldar på sitt lag i ett av vårens derbyn.
AIK siktar på publikrekord i derbyt på söndag. Men flera Hammarbysupportrar är upprörda över höjda biljettpriser och uppmanar till bojkott.

AIK-supportrarna fyllde snabbt Friends Arenas norra ståplatsläktare inför derbyt mot Hammarby på söndag. AIK började hoppas på derbyrekord på Friends – över 41 630 åskådare.

Men Hammarbysupportrarna är inte lika sugna på matchen. Bajen Fans, Ultra Boys, E1 Ultras, Söder Bröder, Hammarby Ultras, Hammarbykollektivet tycker att biljettpriserna är för höga.

”Ett av de största hoten mot den levande läktarkulturen är för högt satta priser, som innebär att färre har möjlighet att gå på fotboll. När Hammarby har hemmaderby så tilldelas gästande lag en kortsida, vars båda etage har samma pris, eftersom såväl nedre som övre kommer att användas som ståplats. Inför derbyt borta mot AIK är prissättningen annorlunda. Vår kortsidas andra etage kostar hela 295 kronor, vilket är ett hutlöst pris för en klackbiljett”, skriver supportrarna.

I våras reagerade Hammarbysupportrarna över att Djurgården höjde biljettpriserna på derbyn på Tele 2 Arena. Nu uppmanar de till bojkott av etage 2 på Friends Arenas kortsida tills AIK sänker priset till samma som på etage 1: 210 kronor.

Men enligt Lasse Petterson, arrangemangsansvarig hos AIK, är det inte aktuellt att sänka priset.

– När frågan kom upp hade vi redan sålt biljetter till etage 2. Dessutom är det samma pris som vi tar för AIK:are på etage 2 och det skulle bli märkligt att Hammarby får lägre pris än våra supportrar.

En annan orsak är att det på fredagsförmiddagen fortfarande finns gott om platser kvar i Hammarbyklacken på etage 1. Omkring 2000 av 4500 platser gapar tomma. Även på etage 3 finns många lediga platser.

– Om de tycker att etage 2 är för dyrt kan de ju köpa billigare biljetter på etage 1 eller 3 i stället, säger Lasse Pettersson.

Hur viktigt är det att AIK har en bra relation till de andra Stockholmslagens supportrar om man vill slå publikrekord?

– Vi ska absolut ha den inriktningen. Vi har en bra relation generellt till Hammarbys och Djurgårdens supportrar. Vi har gemensamma träffar men vi kanske måste sätta oss ännu en gång och diskutera det här med prissättningen på derbyn.