Därför kan laget tvingas lämna Kungsholmen

Karlbergs bollklubbs herrar kämpar för att nå division 1 i fotboll. Lyckas man måste laget kanske lämna Kungsholmen.
Karlbergs bollklubbs herrar kämpar för att nå division 1 i fotboll. Lyckas man måste laget kanske lämna Kungsholmen.
Karlbergs bollklubb kan spela i division 1 nästa säsong. Det kan också innebära att klubben tvingas lämna Kungsholmen.
– Ja, så kan det bli, säger Ronny Lundqvist, anläggningsansvarig i Svenska fotbollförbundet.

Efter en säsong som har gått över förväntan slåss Karlbergs bollklubb i toppen av division 2 norra Svealand.

– Jag var ganska säker på en topp 6-placering men inte att vi skulle vara så jämna att vi bara förlorade fyra matcher på hela året och gjorde mest mål i serien, säger Lennart Sandahl, sportchef för seniorfotbollen i Karlbergs bollklubb.

Nästa år kan klubben spela i division 1. Men frågan är var. Stadshagens IP lever inte upp till de krav som Svenska fotbollförbundet ställer på den division 1-plan.

– Jag tror inte att den är godkänd för division 1-spel. Arenan ska ju vara inhängnad och det ska finnas pressplatser med eluttag. På Stadshagen finns ju ingenting sådant.

Ett alternativ kan vara att flytta tillbaka till Kristinebergs IP där klubben spelade 2011. Men den lever inte heller upp till alla krav.

– Den är i alla fall mer anpassad och den ska ju rustas upp och så det borde fotbollförbundet ta med i bedömningen. Kanske skulle vi kunna få dispens att spela där. Självklart vill vi inte lämna Kungsholmen helst vill vi vara kvar på Stadshagen, säger Lennart Sandahl.

Men att en klubb är rotad i en stadsdel är ingen garanti för att Svenska fotbollförbudet ska ge dispens. Håller varken Stadshagens IP eller Kristinebergs IP måtten kan Karlberg tvingas flytta till en annan stadsdel.

– Ja, så kan det vara, säger Ronny Lundqvist, anläggningsansvarig på Svenska fotbollförbundet.

Fakta

Så säger reglerna om division 1-arenor

Några av arenareglerna för herrarnas division 1-fotboll: 

1. Anläggning ska vara inhägnad med stängsel eller staket av så god kvalitet att det inte medger intrång utan hjälp eller redskap.

2. När Svenska fotbollförbundet bedömer att det finns risk för ”ordningsstörningar” ska arrangören se till att det finns tydligt avgränsade sektioner mellan hemmalagets och bortalagets supportrar. Sektionerna ska ha egna in- och utpasseringar med spärrar och det ska finnas tillgång till såväl serveringar som toaletter.

3. Spelplanen ska avgränsas med hjälp av staket eller räcke som är minst 90 centimeter högt. Det ska tydligt framgå var publiken får vistas. Om det finns risk för att supportrar störtar planen ska höjden på staketet vara minst 110 centimeter.

4. Spelarnas väg in till planen ska skyddas ed hjälp av vakter, publikvärdar, staket och/eller spelartunnel.

5. Det ska finnas tydliga skyltar om nödutgångar och utrymningsvägarna får inte vara blockerade.

Källa: Svenska fotbollförbundet