Tomtens ande ska sväva över Zinken

Johan ”Tomten” Johanssons ansikte är motivlackat på David Movits målvaktsmask.
Johan ”Tomten” Johanssons ansikte är motivlackat på David Movits målvaktsmask.
Tomten skulle nog ha trivts i sällskap med Bellmans figur Movitz över en öl på Zinkens krog.

Nu ser Hammarbys nye målvakt David Movitz till att Bajenprofilen, som gick bort 2008, syns på Zinken igen.

– När det var klart att jag skulle gå till Bajen föreslog en kompis att jag skulle måla ”Tomten” på min målvaktsmask. Jag tyckte direkt att det kändes klockrent. Idrotten behöver sådana som han, riktigt trogna supportrar, säger David Movitz.

Nästa steg var att kolla med Hammarby bandy om det var okej, och därefter kontakta Johan ”Tomten” Johanssons anhöriga. David fick klartecken och lämnade masken till Airbrush Studio i Älta.

– Jag hade höga förväntningar på hur det skulle bli, men när jag fick tillbaka den … oj! Superbra! säger David Movitz med masken i famnen.

Hammarby ska alldeles strax inleda säsongens allra första träningspass på stor plan på Zinkensdamms IP.

Här fanns ”Tomten” från Vita Bergen, med sitt stora vita skägg och stora grönvita hjärta, när Bajen lirade. Och han hördes, med sin sång ”Än går det vågor på Hammarby sjööööö-ö-ö-ö-ö”.

Nu vårdas hans minne av David Movitz. Målvakten har spelat på Zinken flera gånger, men hittills bara i bortalagets dress. I morgon onsdag skulle han ha haft publikens stöd i ryggen för första gången, men förra veckans värme gjorde Zinken ospelbar. Nu blir det i stället hemmapremiär på fredag i nästa vecka, mot Villa Lidköping.

– Det är den roligaste arenan att spela på. Nu har jag spelat i Västerås i tre år och det finns en rivalitet mellan Hammarby och VSK som gör stämningen extra bra, men det är alltid tryck på Zinken.

Det var när Andreas Bergwall, Hammarbys målvakt förra säsongen, valde att flytta hem till Västerås SK som David bestämde sig för att gå i motsatt riktning.

– Jag hade kontrakt med VSK, men med en klausul som gjorde att jag fick lämna om Bergwall kom. För jag hade det på känn. Han är i en egen division och en stor profil i Västerås så det skulle inte bli en konkurrenssituation, och jag vill inte stå bakom som andremålvakt, säger han.

Konkurrenssituation är det däremot i Hammarby. Tränaren Magnus Brodén har slagit fast att ingen är förstemålvakt – den av David Movitz och Patrik Hedberg som är bäst för dagen får vakta målet.

– Men det känns helt okej. Patrik är jätteduktig, men det blir som en rolig utmaning. Jag tror att det kan sporra oss båda.

Ett bra målvaktsspel kan Hammarby behöva i år. Efter SM-guldet i våras är Bajen ett jagat byte, men inte alls förhandsfavorit till guldet 2013/14. David Movitz tror emellertid att triumfen i Friends Arena i våras mycket väl kan upprepas.

– Under försäsongen har vi nästan bara tränat i ishall, men vi vann ändå svenska cupen. Vi har ett väl fungerande spel och ett förjävla go i laget, säger han.

Fakta

David minns ”Tomtens” guldtårar

Namn: David Movitz.

Ålder: 26 år.

Bor: Västerås.

Yrke: Försäkringsrådgivare för företag.

Tidigare klubbar: Vänersborg, Selånger, Örebro, Västerås.

Aktuell: Ny målvakt i Hammarby.

Bästa minne av ”Tomten”: ”En klassiker är ju när han gråter efter fotbollens SM-guld 2001”. Se tårarna på youtube, sök på ”Vila i frid bajentomten”.