Min lokala hjälte

De får betala för arenan

Taha Ayari, 7, och Linus Borgstädt, 8, i kamp om bollen på AIK:s höstläger på Skytteholms IP.
Taha Ayari, 7, och Linus Borgstädt, 8, i kamp om bollen på AIK:s höstläger på Skytteholms IP.
Nybyggda Friends arena.
Nybyggda Friends arena.
Solna stad satsar en kvarts miljard på landslagets och AIK:s nya hemvist Friends arena. Nu får barn- och ungdoms­spelare vara med och betala notan.

Nästa år vill kommunen slopa nolltaxan på ­planer och hallar för barn.

Solnas kommunalråd Pehr Granfalk (M) ståtar på kommunens hemsida med diplom och blomsterkvast. Bilden är tagen i oktober när tidningen Sport och Affärer utnämnt Solna till årets främsta idrottskommun för ”mycket stark elitverksamhet och en bra bredd på ungdomsidrotten”.

Frågan om slopad nolltaxa för barn och ungdomar hänvisar han till kultur- och fritidsnämndens ordförande, även om han ”självklart står bakom hela alliansbudgeten och de prioriteringar som görs i den”.

– Sådant här är ju aldrig roligt, men kultur- och fritidsnämnden har en budgetram som ska räcka till väldigt mycket, säger Marianne Damström Gereben (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I stället för noll ska ungdomslagen betala mellan 10 och 30 kronor i timmen för träningar. Dessutom ökar taxorna för seniorer med omkring 30 procent.

Babar Rehman är ekonomi­ansvarig och sportchef för ungdomslagen i Vasalunds IF, en förening med 800 medlemmar. Enligt honom gör den höjda seniortaxan det dyrare för ungdomar också.

– Våra 13-, 14-, och 15-åringar får inga träningstider alls under vintern därför måste seniorlagen dela med sig. 60–70 procent av seniorernas tider används av ungdomslagen men vi får betala seniortaxa. Vi räknar att den höjda seniortaxan kostar oss omkring 100 000 kronor, tillsammans med de de slopade nolltaxorna och höjda taxorna för turneringar landar vi på minst 200 000 kronor i ökade kostnader.

Kommunen räknar med att de nya taxorna ska dra in omkring en miljon kronor nästa år – hälften från barn och ungdomar.

Marianne Damström Gereben har fått omkring 15 mejl från arga och oroliga föreningsmedlemmar. Hon har ett besked som hon hoppas lugnar dem.

– Vi föreslår samtidigt en justering av det lokala aktivitets­stödet. Det har inte gjorts på väldigt många år och är därför rimligt, så i viss mån kommer föreningarna att kompenseras men jag kan inte säga exakt hur det kommer att se ut för det är inte klart än.

Babar Rehman tror att det ökade aktivitetsstödet bara dämpar kostnadsökningen marginellt.

– Varför ska kommunen höja stödet om det skulle gå jämnt ut, då blir det ju bara ökad administration.

Han tycker att satsningen på Friends Arena sticker i ögonen när kommunen inte har råd att ha kvar nolltaxan för barn- och ungdomslag.

– Om Solnas skattebetalare ska lägga någon miljard på Friends arena kontra att satsa på de tusentals barn- och ungdomar som finns i kommunen är valet ganska lätt för mig. Solna ska vara Sveriges huvudstad i idrott – jag förstår inte logiken, säger Babar Rehman.

Marianne Damström Gereben ser inget samband mellan kommunens satsning på Friends arena och de höjda taxorna för barn­idrotten.

– Det är som att jämföra äpplen och päron, det ingår inte i kultur- och fritidsnämndens budget. Jag tror att Friends arena ger mycket mervärde, bland annat arbetstillfällen för ungdomar. Jag har själv tonåringar som har fått jobb där.

Den 26 november beslutar fullmäktige om nolltaxan.