De flyttar till egen hall vid årsskiftet

Släggkastarna Lisa Bevemyr (till vänster), Julia Grannedahl och diskuskastaren Viktor Hagren får tillsammans med resten av Turebergs FK:s fri­idrottare en provisorisk friidrottshall att träna i efter årsskiftet. Här värmer de upp ute på Sollentunavallen.
Släggkastarna Lisa Bevemyr (till vänster), Julia Grannedahl och diskuskastaren Viktor Hagren får tillsammans med resten av Turebergs FK:s fri­idrottare en provisorisk friidrottshall att träna i efter årsskiftet. Här värmer de upp ute på Sollentunavallen.
Vid sidan av bilförsäljningen finns det plats för friidrotten.
Vid sidan av bilförsäljningen finns det plats för friidrotten.
I väntan på att den nya friidrottshallen ska bli klar vid Sollentunavallen får Turebergs FK flytta in i en annan ny friidrottshall.

För att ge plats åt andra sporter lämnar man Häggvikshallen vid årsskiftet.

Bygget av Sollentunas nya friidrottshall på Sollentunavallen är i full gång.

Inomhushallen beräknas vara färdig sommaren 2015, men för Turebergs FK och löpargymnasiet är det en alltför lång tid att vänta.

Tidigare vintersäsonger har friidrotten i Sollentuna hållit till i Häggvikshallen där man samsats med andra idrotter om tid och utrymme.

– Det har varit skitjobbigt. Vi har ju varit hänvisade till Häggvikshallen för våra ungdomsgrupper, säger Turebergs klubbchef Thomas Waldetoft.

Det har varit så ont om tider i hallen att friidrottens äldre aktörer vintertid varit tvungna att träna långt utanför Sollentunas gränser.

– Våra äldre grupper har fått åka till Solna, Bosön och till Sätra. Det kan ju bli rätt så meckigt, säger Waldetoft.

Men nu har friidrotten något att glädjas över.

Runt årsskiftet kommer trängseln i Häggvikshallen att vara historia, då Turebergs FK och löpargymnasiet får tillgång till en nybyggd friidrottsanläggning i en byggnad i anslutning till gamla Sollentunamässans lokaler. Detta fram till att kommunens nya friidrottshall vid Sollentunavallen står klar.

– Förhållandena har inte varit speciellt bra så vi ser ju verkligen fram emot att få en ren inomhushall inom ett och ett halvt år. Men fram till dess har vi den gamla ytan vid mässan. Det kommer att bli ett lyft för oss eftersom vi där får vara för oss själva från måndag morgon till söndag kväll, säger Waldetoft.

Den tillfälliga flytten finansieras av kommunen som står för hyran i byggnaden vid mässan, nyläggning av golv i den nya provisoriska friidrottshallen och nyläggning av golv ämnade för bollsporter i Häggvikshallen. Totalsumman av utgifterna beräknas bli drygt två miljoner kronor.

– Det kostar ju en slant. Men vi har ett stort tryck på hallar i Sollentuna. Genom att genomföra den här tillfälliga lösningen så kan vi få loss Häggvikshallen åt andra sporter än friidrotten. Det betyder så oerhört mycket för så många människor att vi får till det här. Därför bedömer vi den investeringen som motiverad, kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

Fakta

Flera nya idrottshallar på gång

En ny fotbollshall ska stå klar i Norrviken i januari 2014.

En ny idrottshall planeras stå klar i Rotebro hösten 2014.

Sollentunavallen får en ny fri­idrottshall sommaren 2015.

Dessutom har kommunen ytterligare ett par hallbyggen planerade de kommande åren.