De har fått nog av att rida i lervälling

Ridbanan i Karlslund ­håller på att bli uttjänt.

En del lektioner sker i lervälling – andra ställs in.

Nu vill ryttarsällskapet med 150 medlemmar att kommunen ska satsa på en ny bana.

När Lokaltidningen Mitt i kommer på besök rider en grupp flickor kadrilj. Ryttarna styr hästarna tillsammans i olika gångarter i ett dressyrprogram. Det går att öva, men särskilt elegant blir det inte. Ridbanan är blöt och genomgeggig.

– Vi växer och har många duktiga ryttare som utmärker sig i tävlingssammanhang. Vi behöver en ny ridbana nu, säger Janette Jardefalk som är ordförande för Karlslunds Ryttarsällskap som håller till på ridbanan.

Föreningen, som ökat från 80 till 150 medlemmar på två år, använder banan som drivs av Ridskolan Karlslund. Det var också de som byggde den för tio år sedan.

– Nu är den slut, förklarar Janette Jardefalk.

Så här års ökar risken för att de får ställa in ridningar. När temperaturen går under nollan kan det också bli is på ridbanan.

– Vi har fått ställa in lektioner. Det gäller säkerheten både för de som rider och för hästarna. Inställda lektioner måste vi ta igen vid senare tillfällen eller betala tillbaka på terminsavgifterna.

Mattias Gökinan (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, känner sig tagen på sängen av föreningens behov och önskemål om att kommunen ska hjälpa till med en ny ridbana.

– Det här har jag inte hört något om, säger han.

Enligt Jardefalk har föreningen varit i kontakt med tjänstemän på kommunen sedan ett år tillbaka. De berättar att de också diskuterat ett ridhus med kommunen. Men att ordna själva ridbanan beräknar de kommer kosta 600 000 kronor. Ryttarsällskapet kan stå för en liten del av kostnaden.

– Sedan kan vi stå för själva arbetet, säger Janette Jardefalk.

Linus Söderling som är idrottsutvecklare är en av de personer som klubben varit i kontakt med.

– Föreningen är ganska ny och kom in i vår bidragshantering för ett halvår sedan. Det jag känner till är att de vill ha ett tält eller ridhus på lång sikt. Men för större investeringar krävs politiska beslut och det kan ta flera år, säger han.

Janette Jardefalk är medveten om att de kanske borde ha kontaktat kommunen med sina önskemål ännu tidigare. Samtidigt tycker hon att det är dags att kommunen satsar mer på idrott som främst utövas av tjejer.

– Kommunen har satsat mycket på hockeyrinkar och fotbollsplaner, säger hon.

Mattias Gökinan berättar att det pågår ett arbete för att öka jämställdheten i Botkyrkas idrottsliv. Det är färre tjejer än killar som idrottar i Botkyrkas föreningar.

– Men när det gäller en ridbana måste vi få in ett underlag för hur stor verksamheten är, hur ett samarbete med kommunen skulle kunna se ut och hur stor föreningsverksamheten är kontra den kommersiella verksamheten.

Klubben gör 170 uppsittningar i veckan. Nu behöver de en ny ridbana. ”Vi har inte de pengar som krävs för att göra det här själva,” säger Janette Jardefalk, ordförande i Karlslunds ryttarsällskap.

Fakta

Inget ridhus men 13 sporthallar

2011 stod fotboll för 16 procent av all flickidrott i Botkyrka, och är därmed den ­populäraste flicksporten i kommunen. ­Därefter kom ­gymnastik och ridsport som stod för 15 procent vardera.

Kommunen ansvarar i dag inte för något ridhus, men har 2 badhus, 5 utomhusbad, 10 konstgräsplaner, 4 bemannade idrottsplatser, 13 sporthallar, 3 ishallar och 6 elljusspår.

Källa: Botkyrka kommun