De lär dig att göra träningen roligare

Runacademys Caroline Rönnlund, till vänster, och Joh-Anna Lindmark, ser fram emot löparskolan. Det ger så mycket att träna och träffa andra som gillar löpning, då blir man själv peppad”, säger Caroline.
Runacademys Caroline Rönnlund, till vänster, och Joh-Anna Lindmark, ser fram emot löparskolan. Det ger så mycket att träna och träffa andra som gillar löpning, då blir man själv peppad”, säger Caroline.
Det är lätt att fastna i samma gamla löprunda. Tjejerna i Runacademy vill sprida löparglädje genom att visa hur träningen kan varieras. På schemat står bland annat trail, vatten­löpning och tabata­intervaller.

Intresset för löpning fortsätter att öka lavinartat i Sverige och motionsloppen slår rekord efter rekord i antalet deltagare.

Men fortfarande är många motionärer alltför dåliga på att variera sin träning, tycker tjejerna i Runacademy som till veckan drar igång en löparutbildning i Huddinge centrum.

– De flesta har sin runda som man kör. Samma tempo, samma sträcka. Det blir inte så kul i längden. Vi vill sprida löparglädje. ­Genom att lära sig hur löpträningen kan varieras så blir det roligare, säger löparcoachen och medel distanslöparen Caroline Rönnlund.

Konceptet är en 15 veckor lång löparskola där deltagarna kommer att utbildas i löpteknik och få prova på olika former av löpning.

På schemat står bland annat trail, vattenlöpning, tröskel­träning och tabataintervaller (en typ av kortintervaller).

Det första passet ägnas åt det allra viktigaste – löpteknik.

– Löpning är mer teknik än man tror. Har man inte sprungit hela livet då sitter inte löpsteget där naturligt, då gäller det att traggla lite. Försöka få till en bra hållning och ett bra steg. Många tar för långa steg. Det blir klumpigt och så ökar skaderisken, säger Joh-Anna Lindmark, en annan av de fem löparcoacherna som kommer att bedriva träningen i Huddinge.

Den nya löparskolan riktar sig till alla, från nybörjare till elit- löpare.

Deltagarna kommer att delas in i grupper efter nivå.

– Intervaller är jättebra för nybörjare som inte orkar springa så långt. Man delar upp passet, springer, vilar lite och springer igen, säger Joh-Anna Lindmark.

Något krav på förkunskap för att delta finns inte, men det är bra om man kan jogga i sju minuter för att ta sig till den aktuella träningsplatsen.

Träningen kommer att bedrivas i olika parker runt omkring Huddinge centrum, samt på Källbrinks IP där det blir ban- och terränglöpning.

Vad är fördelen med en ­löparkurs?

– Man får någon som tittar på ens teknik. Vi kommer att coacha varje deltagare och ge tips om vad man kan förbättra. Och så gemenskapen. Genom att peppa varandra blir det roligare och så pressar man kroppen på ett helt annat sätt när man tränar med andra, säger Caroline Rönnlund.

Fakta

Utbildningen är på 15 veckor

Runacademys löpargrupp startar i Huddinge centrum på torsdag klockan 18.

Gruppen utgår från Intersport och kommer att träna i parker och på Källbrinks IP.

Den 15 veckor långa löparutbildningen inleds med löpskolning och kostar 998 kronor.

På schemat står även intervaller av olika slag, vattenlöpning och trail.

Fakta

Andra löpargrupper i Huddinge

Huddinge AIS långdistansgrupp: Öppen för alla, en rekommendation är att klara milen på 45 minuter.

Passlöparna: Håller till i Fullersta. Inriktningen är intervaller och deltagarna hjälps åt att hålla i passen. Öppen för alla.

Friskis och Svettis: Erbjuder tre pass i veckan, distans och kvalitet.

Sats: Startar löpgrupper i mars.

Löpgruppen i Skogås: Löpteknik varvas med intervaller. Drivs av EMC. Öppen för alla.