De listar tusen sportklassiker

Lars Nylin och Björn Nordström på Stadion, där många sportklassiker har utspelat sig. Den 7 oktober finns deras bok ”Svenska sportklassiker – 1 000 kända och okända ögonblick från 1912 till i dag” i butik.
Lars Nylin och Björn Nordström på Stadion, där många sportklassiker har utspelat sig. Den 7 oktober finns deras bok ”Svenska sportklassiker – 1 000 kända och okända ögonblick från 1912 till i dag” i butik.
Först kom ”1 000 Svenska klassiker”. Sedan ”1 000 klassiker”. De båda berättar om böcker, skivor, filmer och tv-­program. Nu är det sportnördarnas tur att få sin egen tegelsten.

– Vi har båda ett stort och genuint sportintresse så det föll sig naturligt. Vi tänkte att nog måste det finnas 1 000 klassiska svenska sporthändelser, säger Björn Nordström.

Efter sex månader av intensiv research med näsorna djupt nere i Kungliga biblioteket och andra arkiv stod det klart att de inte behövde oroa sig.

– Vi hade över 2 000 ögonblick med på vår bruttolista. Då började det smärtsamma, att ta bort sådant som vi egentligen ville ha med. Vi fick fråga oss hur många gånger sådana som Zlatan, Stenmark och Björn Borg skulle få vara med, säger Lars Nylin.

Svaret blev att det var omöjligt att ha med alla minnesvärda Zlatan-mål och alla rafflande Stenmark-triumfer. Så några av dem fick stryka på foten till förmån för stora händelser i små sporter som vattenskidor, casting och bangolf.

– Vi tycker att bredden är viktig. Och vi tycker så klart att alla 1 000 klassiker som är med förtjänar sin plats, säger Lars Nylin.

Boken har OS 1912 som naturligt startskott och vi träffar författarna just på Stockholms Stadion, den arena där flest sportklassiker har utspelat sig.

Alla riktigt stora ögonblick från de första årtiondena finns med, men bokens tyngdpunkt ligger på 1960-talet och framåt. Dels för att läsarna ska kunna känna igen sina egna sportupplevelser, dels för att Björn och Lars själva växte upp under 1960- och 70-talen.

– Och för att det faktiskt var otroligt mycket som hände då. Fotbollslandslaget var fantastiskt, hockeyn slog igenom brett, Stenmark, Borg och hela tennisundret. Och på 1980-talet kom ju Gunde och även pingisen, säger Björn.

Ingen av de två tidigare klassiker-böckerna har väckt läsarnas vrede. Björn och Lars tror att sportklassikerna kan tänkas få fler att reagera.

– Ja, sportnördarna är mer känslosamma än musik- och filmnördarna. Å andra sidan har vi ingen gradering av våra 1 000 händelser utan de presenteras kronologiskt, säger Lars.

Kanske tur det. När Dagens Nyheter i slutet av 2014 lät tidningens tidigare sportchefer rangordna de 150 bästa svenska idrottarna genom tiderna vällde åsikterna in. Dessutom var Zlatan missnöjd med sin andraplats och pingislegenden Mikael ”Äpplet” Appelgren gravt besviken över sin 85:e plats.

Utöver rena händelser finns en hel del företeelser och prylar med bland bokens sportklassiker, så som Simborgarmärket, Alfabilder, Spaps-hjälmen, tidningen Buster, Spola Kröken-kampanjen, Stenmarksmössan, text-tv sidan 377 och Zlatans självbiografi.

Inte heller är det förbehållet succéer att få klassikerstatus. En del fiaskon och skandaler har passerat författarnas nålsöga.

– Ja, vi har exempelvis med när Jörgen Brink gick in i väggen i skid-VM-stafetten 2003. Och Terror-Tommys attack på domaren, som ju hände här på Stadion, säger Björn.

– Men det är ändå de fina, tårdrypande, vackra ögonblicken som dominerar, konstaterar Lars.

Och det är med ett sådant boken avslutas. Sveriges guld i U21-EM i fotboll i Portugal i somras hann precis komma med.

– Ja, boken var på väg till tryckeriet, men vi hann stoppa den och skriva texten om U21-EM och fixa en bild på en timme, säger Lars.