ANNONS

De lyser upp mörkret

Attunda OK:s orienterare visar hur det kan se ut på tävlingen på lördag.
Attunda OK:s orienterare visar hur det kan se ut på tävlingen på lördag.
Attunda OK vill få mörkrädda löpare att se ljuset.

På lördag arrangerar klubben det fjärde Night Trail Run. Ett lopp som lockat såväl OS-vinnare som nybörjare.
ANNONS

Pannlampornas sken svajar bland träden och lyser upp den reflexmärkta skogsbanan. Night Trail Run föddes i samband med att Attunda OK arrangerade orienteringstävlingen Tiomila förra våren.

– Det fanns ett glapp mellan den stora damtävlingen och Tiomila. Vi hade en arena men behövde fylla den med något. Så kom vi på att många springer trail. Vi ville få fler än orienterare att uppleva tjusningen med att springa i mörker med pannlampa, säger Stefan Knorn, tävlingsledare för Night Trail Run.

Han hoppas att deltagarna ska bli tryggare i nattsvart löpning.

– Normalt är ju folk inte bekväma med att springa i mörker. Under de mörkare årstiderna blir platserna man springer på lite mer inskränkta men genom att springa med pannlampa i gott sällskap kan man behålla sina tränings­vanor, säger Stefan Knorn.

Till och med mörkrädda löpare har ställt sig på startlinjen.

– Det är faktiskt många som prövar på att springa i mörker första gången under vårt lopp. De vill testa något nytt. När du är mörkrädd och vill bryta gränserna ska du ju inte ge dig ut ensam – rakt ut i skogen. Här har du med dig sällskap, det är organiserat med många runt omkring och en trevlig arena där man vågar utmana sig själv. Det finns allt från vanliga motionärer till de som springer jättefort.

Faktum är att OS-guldmedaljören på längdskidor Marcus Hellner vann herrklassen över 5 kilometer i det första loppet som arrangerades i maj förra året. I våras var triathlonvärldsmästaren Lisa Nordén aktuell för start.

– Tyvärr skadade hon sig och kunde inte vara med. Till helgen kommer inga lika namnkunniga deltagare till start, vad vi vet, säger Stefan Knorn.

Han tycker att tävlingen lyser upp bland övriga lopp.

ANNONS

– Det finns ju väldigt många löparlopp men vi tycker att vi har något unikt med mörker och pannlampor. Loppet är upplevelsebaserat, det handlar om att erövra mörkret. Vi ska inte låta mörkret sätta gränser för vår träning, gränserna ska vi sätta själva.

Förhoppningen är att tävlingen ska växa.

– I våras var vi strax under 200 deltagare, vi siktar på samma nivå till helgen. Nästa år hoppas vi på en fördubbling. Vi vill växa men bibehålla kvaliteten. Blir det väldigt många deltagare får vi fundera lite på hur vi drar banan. Man kan också ha flera starter så att man portionerar ut deltagarna – natten är ju lång, säger Stefan Knorn.

I år går loppet på Järvafältet med start och mål på Bögs gård.

– Banan är ganska teknisk med en del stenar och rötter och lite knixig – det svänger här och där. Och för de som springer 10 kilometer är det ett berg som man ska över längst bort vid vändpunkten. Det är inte som landsvägslöpning där man bara ställer ut dojorna och kör på. Sedan brukar vi alltid ha en överraskning längs banan, säger Stefan Knorn.

Ett spöke?

– Nej det handlar inte om att skrämmas utan bara en extra upplevelse.

Eftersom man alltid springer i grupp kan även den som har anlag för mörkrädsla våga sig ut i skogen.

Fakta

3 nattlöpningstips för nybörjare

1. ”Skaffa dig en pannlampa som lyser bra i skogen. För omkring 500 kronor och uppåt får du en bra lampa.”

2. ”Pröva gärna att springa på skogsstigar före loppet så att du vet hur det ser ut på marken. Allra bäst är det om du kan provspringa i mörker med pannlampa. Ta med dig en kompis eller spring på ett elljusspår och vik av in i skogen. Därifrån kan du lätt återvända till spåret.”

3. ”Ha ett glatt humör. Det är ingen supertävling utan väldigt snackigt, folk är pigga och glada. Vi har musik på arenan och säljer fika efteråt så att folk kan samlas och prata om sina upplevelser.”

Källa: Stefan Knorn, Attunda OK

Fakta

Pannlampan är ett måste i skogen

Night trail run arrangeras av Attunda OK för fjärde gången på lördag.

Starten går klockan 19.45 från Bögs gård.

Löparna springer 5 eller 10 kilometer på en blandning av stigar och obanad terräng på Järvafältet.

Banan är utmärkt med reflexer och alla deltagare måste ha pannlampa.

Det går att efteranmäla sig på plats mot en kostnad av 395 kronor.

Allt från nybörjare till världselit kan dyka upp. OS-guldmedaljören i längdskidor Marcus Hellner vann det första loppet 2013.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.