ANNONS

Akropolis ska lyfta med hjälp av AIK

Akropolis sportchef Georgios Gogas gläds åt det nya samarbetet med AIK. Här tillsammans med målvakten Housnein Agodomou som provspelar för klubben.
Akropolis sportchef Georgios Gogas gläds åt det nya samarbetet med AIK. Här tillsammans med målvakten Housnein Agodomou som provspelar för klubben.
Med storklubben AIK i ryggen kommer Akropolis målsättning inför säsongen att höjas.

– Får vi allt att klaffa ska vi kunna vara ett topplag i division 1, säger ordförande Vasilis Damos.
ANNONS

Akropolis sportchef Georgios Gogas kommer direkt till A-lagets träning från ett möte med en spelare. Sedan det blev klart att föreningen inleder ett mer omfattande samarbete med AIK är det bråda dagar för de ideellt arbetande i föreningen.

Inför den kommande säsongen i division 1 kommer det att ske en hel del förändringar i den trupp som den här kvällen tränar på Stadshagens IP.

– Det är det vi håller på att se över nu. Det kommer förmodligen att handla om åtta nio spelare som kommer hit från Väsby, säger Georgios Gogas.

Väsby United har sedan 2007 varit AIK:s största samarbetsklubb, men de ekonomiska problemen har vuxit och nu har AIK valt att bryta med klubben och i stället fördjupa samarbetet med Akropolis.

– AIK är en stor professionell klubb och vi kan lära oss mycket av deras erfarenhet och kompetens, säger Akropolis ordförande Vasilis Damos.

Om laget nu får ett tillskott av spelare från Väsby United, som förra året slutade tvåa i division 1, kommer målsättningen inför säsongen att höjas.

– Tidigare var målsättningen att hänga kvar i division 1. Den kommer att förändras, men eftersom truppen är långt ifrån klar har vi inte uttalat någon ny. Men skulle vi få allt att klaffa ska vi kunna vara ett topplag i division 1, säger Vasilis Damos.

Sportchef Georgios Gogas är mer avvaktande.

– Vi ska bli ett stabilt division 1-lag, allt annat skulle vara bonus. Vi ska i alla fall inte vara med och fajtas i botten igen, säger han.

ANNONS

Det enda som är spikat när det gäller truppen är att Mikael Hjelmberg, som förra säsongen tränade Väsby United, ansluter i början av nästa vecka. Han och Nikos Nikopoulos ska dela på tränar­uppdraget.

– Det ska bli kul och inspirerande. Som jag ser det handlar det om att föra samman det bästa av två världar. Jag känner till Akropolisspelarna väl och såg många av deras matcher förra året, säger Mikael Hjelmberg.

Tanken med samarbetet är framför allt att talangfulla Akropolisspelare ska kunna ta steget upp till AIK, samtidigt som spelare i AIK som behöver utvecklas kan spela i Akropolis.

Men förhoppningen är också att Akropolis ungdomsverksamhet ska utvecklas och växa.

– För oss ligger de bra till rent geografiskt. Det finns en stor mängd talangfulla spelare i området, både bland de som spelar fotboll organiserat och dem som gör det icke organiserat. Vi tror att Akropolis har en stor roll att fylla där och att de kan bli en maktfaktor på Järvafältet, säger Björn Wesström, scoutingansvarig i AIK.

Fakta

De nya samarbetsklubbarna

Namn: AIK Fotboll.

Grundat: 1896.

Klubbfärger: Svart och gult.

Spelar i: Allsvenskan.

Hemmaplan: Råsunda under 2012, därefter Swedbank Arena.

Namn: Akropolis IF.

Grundat: 1968 (fotbollen 1969).

Klubbfärger: Vitt och blått.

Spelar i: Division 1 Norra (första säsongen 2011).

Hemmaplan: Akalla Gårds bollplan.