De ska få Djursholm att dofta av Italien

Jesper Hussfelt och Pär Johnsson synar träningsschemat, i bakgrunden samtalar oombytte Ludvig Webrink och Emil Svensson.
Jesper Hussfelt och Pär Johnsson synar träningsschemat, i bakgrunden samtalar oombytte Ludvig Webrink och Emil Svensson.
Fartyget förliste och klubben som är förlagan gick i graven, men i Stockholmsfotbollen har Andrea Doria hittat ny hamn – Djursholms IP.

Sportchefen Jesper Hussfelt ser gärna att idrottsplatsen blir ett ­Milanello.

De som sett eller hört Jesper Hussfelt prata fotboll i TV4:s kanaler är bekanta med hans faiblesse för italiensk fotboll. Som sportchef för division 4-laget FC Andrea Doria ser han gärna att Djursholms IP blir motsvarigheten till Milanello, AC Milans träningsanläggning.

Andrea Doria startades som korplag på Zinkensdamm 2007. 2008 blev man FC Andrea Doria, tog sats i division 7 och har sedan dess ständigt flyttat.

– Vi är fotbollsromantiker, lantisar och har velat spela där gräs doftar gräs.

Trots snabbt serieavancemang var varken Värmdö eller Skarpnäck gott nog.

När man sökte sig tillbaka innanför tullarna motsvarade inte heller Östermalms IP drömmen.

– Konstgräs, muttrar Hussfelt. Vi jättenöjda med lösningen vi nått med Djursholm.

En 11-mannaplan med naturgräs och två med konstgräs erbjuds på Djursholms IP. Här ska laget nu spela samt inleda samarbete med FC Djursholm. Klubbarna är bara en bit på väg i samtalen, ändå talar Hussfelt om Milanello.

– Drömmar är gratis. Det kanske slutar vid drömmar, men vem vet. Målet är att vinna serien varje år, då slutar det ju i Champions League!

Tränaren och expertkommentatorn Hans Backe sponsrar Andrea Doria. Som tränare är han möjligen nummer tre på Hussfelts lista, som toppas av Jonas Thern och Pia Sundhage. På sikt drömmer Hussfelt om att det är dessa två som tillsamman styr skutan. I den bästa av världar hela vägen till ursprunget i Genoa och CL-gruppspel mot Sampdoria – klubben som efter andra världskriget uppstod i sammanslagningen av Genoaklubbarna Society Andrea Doria och Ginnastica Sampierdarenese.

Materialförvaltaren Pär Johnsson och målvaktstränaren Tobias Rosvall tror mycket på samarbetet med FC Djursholm. Andrea Doria saknar rötter som traditionella klubbar har. Och eldsjälar, det är spelarna själva som varit garanter för verksamheten. Som exempel har Pär förvarat material hemma och lagmöten har skett på restauranger.

– Ungdomsverksamhet och klubblokal är precis vad vi behöver, säger Tobias Rosvall.

– Vi har en strävan att ungdomar i kommunen ska ha en bra seniornivå att sikta mot; att de inte måste lämna kommunen. Vi har damer i division 1 och med Andrea Dorias hjälp kan division 2 vara realistiskt för herrlaget, säger Christian Snäcke, sportchef i FC Djursholm.

Fakta

Andrea Doria var världens vackraste lyxfartyg

2008–2009 klättrade Andrea Doria från division 7 till division 5. 2011 tog man steget upp i fyran, där man i fjol slutade trea.

Kännetecknande är klubbkostymen som gäller inför matcherna – ledord är kamratskap och schysst stil.

Flera kända journalister finns med i laget, däribland Simon Bank, Aftonbladet. Ordförande är Peter Henriksson, som i dag mest synlig i travsändningar.

Andrea Doria var ett Italienskt lyxfartyg, en gång ansett som världens vackraste. 1956 sjönk det utanför New York, efter att ha krockat med MS Stockholm.