De ska glänsa i SM

Alessia är hoppar bäst medan storasyster Gemma har piruetter som specialitet.
Alessia är hoppar bäst medan storasyster Gemma har piruetter som specialitet.
Systrarna Gemma och Alessia Hägg från Sticklinge har tränat mycket och hårt för att allt ska stämma i helgen. Om de lyckas blir det fina placeringar i SM i konståkning.

Det är tidig morgon och solen har ännu inte riktigt bestämt sig för att gå upp. Men inne i Danske Bankhallen har det varit full fart ett bra tag. Musiken flödar ur högtalarna, och på isen är det konståkningsträning.

Systrarna Gemma och Alessia Hägg från Sticklinge, 14 respektive 13 år, finslipar piruetter, hopp och annat inför veckoslutets SM i Växjö. Det är kallt i ishallen, och Gemma har en träningsjacka över den rosafärgade tävlingsdräkten.

– Det är en av dräkterna jag ska ha på SM. Mamma hittade den på nätet.

Alessia är lika elegant i sin dräkt som är vinröd och guldfärgad, strösslad med så kallade swarovski­kristaller.

– Det är en tjej i Malmö som sytt dräkten åt mig. Jag ska ha den till långa programmet på SM. Jag åker till musik från filmen ”Elisabeth”.

Alessia tävlar i Riksmästerskapet som är inofficiellt SM för de yngsta. Storasyster Gemma tävlar i ungdoms-SM. De har kvalificerat sig genom fina insatser i elitserien. De 18 bästa i varje åldersklass får ställa upp i SM.

– Jag har blivit bland de fem bästa i två av elitserietävlingarna, säger Gemma. På USM kommer det nog att gå ganska bra, jag satsar på att vara bland de tio bästa.

Alessia är ännu hoppfullare.

– Jag har fixat till ett par misstag. Piruetterna har inte funkat, men jag har övat och nu sitter de. Jag hoppas hamna på prispallen.

Det krävs lång och hård träning för att bli så bra som systrarna Hägg. De tränar i princip alla dagar i veckan, och ibland två pass om dagen. Morgonpassen kan vara riktiga tunga. Torsdagar ringer väckarklockan hemma i villan i Sticklinge klockan 05.30. Efter en snabb frukost får de skjuts av mamma Carla till en ishall i Solna där träningen börjar 06.45.

– Visst är det jobbigt. Men det är bara att bita ihop och köra, säger Alessia.

Systrarna inledde sitt konst­åkande i IFK Lidingö. Men sedan en tid representerar de Solna Konståkning, en av Sveriges mest framgångsrika föreningar.

– De elitsatsar och har många toppåkare, säger mamma Carla.

Alla träningspass sker i Solna, undantaget onsdagsmorgnarna i Danske Bankhallen som ligger nära Högsätra skola där båda pluggar. Just den här onsdagen tvingas Gemma Hägg glida av isen lite tidigare än vanligt.

– Jag ska i väg till skolan och bygga broar. Vi har teknik.

Fakta

Lagar gärna gnocchi

Namn: Alessia och Gemma Hägg.

Bor: Villa i Sticklinge med mamma Carla, pappa Stefan och lillebror Riccardo.

Ålder: 13 och 14 år.

Aktuella: Tävlar i veckoslutet i SM i konståkning i Växjö.

Klubb: Solna Konståkning. Moderklubben är IFK Lidingö.

Pluggar: Årskurs 7 respektive 8 i Högsätra skola.

Gillar: Båda systrarna gillar att baka och laga mat, gärna italienskt. Favoriten är gnocchi med gorgonzola.