ANNONS

De ska sopa banan med sina föräldrar

”Man fattar nästan inte att man är med om det här”, säger Jordan Wåhlin om hans och Rasmus Wranås framgångar den senaste tiden .
”Man fattar nästan inte att man är med om det här”, säger Jordan Wåhlin om hans och Rasmus Wranås framgångar den senaste tiden .
Mats och Rasmus Wranå, Jordan och Gerry Wåhlin.
Mats och Rasmus Wranå, Jordan och Gerry Wåhlin.
Rasmus och Jordan har ett hektiskt schema. Nyss kom de hem från OS och snart ska de vidare till VM.

Men först väntar den allra roligaste utmaningen: Att besegra sina egna pappor i Elitserien.
ANNONS

Rasmus Wranå och Jordan Wåhlin är namn att lägga på minnet i curlingsammanhang. För 17-åringarna i Sundbybergs Curlingklubb har vintern varit en nästan overklig framgångssaga, med bland annat guld i junior-SM, seger i Europatouren för ungdomar och en fjärdeplats i ungdoms-OS.

I början av mars är det de som representerar Sverige i junior-VM som hålls på hemmaplan i Östersund.

– Man fattar nästan inte att man är med om det här, säger Jordan.

Dessutom ligger deras lag Zip-Up fyra i Sveriges högsta liga, Elitserien. Före sina pappor, som spelar tillsammans i ett annat lag.

– När vi möttes i första omgången av serien blev det så jämt att matchen fick avgöras med en skilje­omgång. Vi vann tillslut. Oj, vad jag skrattade inombords då, säger Jordan stolt och påpekar att papporna aldrig skulle få för sig att spela sämre med flit.

– Nej, de blev ju jättebesvikna, fyller Rasmus i.

Killarna är i princip uppvuxna i curlinghallen i Duvbo. Papporna är Sundbybergscurlarna Mats Wranå och Gerry Wåhlin, som båda har varit framgångsrika på isen med ett gäng svenska medaljer av olika valörer.

Nu har de insett att det är dags att se sig om över axeln, där sönerna kommer med full fart – redo att ta över familjetronen.

– Det är helt otroligt att det går så bra för dem, man tror nästan inte att det är sant, säger Gerry Wåhlin som även är sönernas tränare.

ANNONS

Att ha engagerade och duktiga farsor i sporten har såklart varit betydelsefullt. Men att Mats och Gerry skulle vara några ”curlingföräldrar” förnekas:

– De peppar och hjälper oss med skjuts och sånt ibland. Och om vi vinner en turnering kanske de betalar nästa. Men de är inga typiska curlingföräldrar, säger Rasmus.

Att de blivit så framgångsrika tror de beror på annat.

– Vi är ett positivt lag som high fivar efter varje sten, berättar de.

Att vara ett av Sveriges bästa curlinglag innebär många resor och en hel del avbrott från skolan. För ett par veckor sedan deltog de i ungdoms-OS i Innsbruck med ett mixat lag.

Gruppspelet vann de, men därefter mötte de Schweiz som stod för tufft motstånd. Schweiz fick åka hem med ett OS-guld runt halsen, Rasmus och Jordan fick nöja sig med en fjärdeplats.

Nu siktar de framåt. I början av mars är det junior-VM i Östersund. Men innan dess ska elitserien avgöras. I skrivande stund ligger de på delad fjärde plats. Pappornas lag ligger åtta.

– Vårt mål var från början att hålla oss kvar – nu vill vi vinna elitserien, säger de.

– I varje fall ska vi slå Mats och Gerry.

Fakta

Har slagit igenom stort i vinter

Namn: Jordan Wåhlin.

Ålder: 17 år.

Bor: Älvsjö.

Skola: IT-skolan Södertörn.

Gillar: Träna och tv-spel.

Klubb: Zip-Up, Sundbyberg.

Aktuell: Har slagit igenom stort i curling i vinter, med JSM-guld och en fjärdeplats på ungdoms-OS. Tävlar i JVM i mars.

Namn: Rasmus Wranå.

Ålder: 17 år.

Bor: Vällingby.

Skola: Blackebergs gymnasium.

Gillar: Kompisar, tjejer och innebandy.

Klubb: Zip-Up, Sundbyberg.

Aktuell: Har slagit igenom stort i curling i vinter, med JSM-guld och en fjärdeplats på ungdoms-OS. Tävlar i JVM i mars.